Lectio Strossmayer

Lectio Strossmayer

Thursday, 26 April 2018 22:11

Održan „Lectio Strossmayer“ 2018. Damir Barbarić „Apsolutna bol i pomirenje“ (VIDEO)

Dana 26. travnja 2018. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu u Svečanoj dvorani biskupa Antuna Mandića održan je „Lectio Strossmayer“.  Uvodni pozdrav uputio je doc. dr. sc. Šimo Šokčević koji je pritom istaknuo kako je prvotna nakana ovoga skupa podsjećanje na svestrani Strossmayerov duh. Ovogodišnji gost predavač bio je prof. dr. sc. Damir Barbarić, poznati hrvatski i europski filozof; profesor Barbarić je redovni profesor filozofije na Sveučilištu u Zagrebu, bio je gost predavač u brojnim svjetskim Sveučilištima, urednik uglednih filozofskih časopisa te je sudjelovao na preko 200 domaćih i međunarodnih filozofskih skupova.

Friday, 28 April 2017 13:15

Održan „Lectio Strossmayer“ 2017. John Milbank: "Reformacija i reforma: onkraj katastrofe"

Dana 27. travnja 2017. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu u Svečanoj dvorani biskupa Antuna Mandića održan je Lectio Strossmayer.  Uvodni pozdrav održao je izv. prof. dr. sc. Ivica Raguž, dekan Fakulteta, te je pritom izrazio srdačnu dobrodošlicu profesoru Milbanku i svima prisutnima. Profesor Raguž je istaknuo važnost Lectio Strossmayera koji se organizira u čast velikog biskupa Strossmayera naglasivši pritom da je Strossmayer prvi  pokazao ekumensku otvorenost i osjetljivost, a sada to pokazuje i sam Fakultet. Ovogodišnji predavač „Lectio Strossmayera“ bio je prof. dr. sc. John Milbank.

Friday, 13 May 2016 07:21

Održan Lectio Strossmayer 2016.: prof. dr. sc. Thomas Söding (VIDEO)

Dana 12. svibnja 2016. godine održan je „ Lectio Strossmayer“  u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu. Predavanje na temu „Milosrđe ili licemjerje. Opcija Govora na gori“ održao je prof. dr. sc. Thomas Söding profesor na Sveučilištu Ruhr u Bochumu. Uvodnu riječ uputio je dekan  KBF-a u Đakovu izv. prof. dr. sc. Ivica Raguž pozdravivši sve prisutne te samoga predavača.

Thursday, 21 May 2015 21:44

Prvi Lectio Strossmayer (Jan-Heiner Tück)

U organizaciji Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu održano je 21. svibnja 2015. godine predavanje «Sabor i Židovi. 50 godina Nostra aetate – baština i nalog», prof. dr. sc. Jana-Heinera Tücka s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Beču (Katholisch-Theologische Fakultät, Universität Wien). Ovo vrijedno predavanje prvo je u nizu Lectio Strossmayer, predavanjâ koja će svake godine na našemu fakultetu održati ugledni mislioci iz inozemstva i koja imaju za cilj, kako je to u uvodnom obraćanju naznačio dekan, prof. dr. sc. Ivica Raguž, slijediti Strossmayerov duh. Između ostaloga, dekan je istaknuo da će se predavanja baviti gorućim problemima današnjice i nastojati ih teološki promisliti. Lectio tako, na skroman način, izražava težnju našega fakulteta da pronese ime velikana hrvatske povijesti Josipa Jurja Strossmayera u drugim crkvama, kulturama i društvima.

Contact us

Catholic Faculty of Theology in Đakovo

IBAN account:
Faculty: HR4523900011100474440
Dorm: HR3123900011500027586

 

The website KBF in Đakovo uses cookies to ensure a better user experience and functionality of the site. By continuing to browse the website, you agree to the terms of use.