Događanja

Studentski kolokvij prigodom obilježavanja 20 godina studenskoga lista Teofil Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu

Autor:  Donnerstag, 14 Dezember 2023 |

U utorak 12. prosinca, 2023. u dvorani biskupa Antuna Mandića Središnje nadbiskupijske knjižnice i fakultetske knjižnice održan je studenski kolokvij „Da ne bismo živjeli samo od prošlosti“ prigodom obilježavanja 20 godina studenskog časopisa Teofil Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu.

O povijesnom razvoju studentskog časopisa Teofil govorio je student Matej Špiranec. Istaknuo je da 1995. godine, studenti započinju „Božićno glasilo“ koje je izlazilo jednom godišnje. Do 2000. godine, studenti su pokrenuli informativni list koji je izlazio na tjednoj bazi, kasnije mjesečnoj. Naziv tog listića je bio „Informativni list studenata teologije.“ 2003. godine je raspisan natječaj za novi naziv studentskog časopisa. Na natječaju je pobijedio naziv tadašnjeg studenta Tomislava Čurića – Teofil. Naziv Teofil dolazi od dvije riječi : Teo – teologija i Fil- filozofija. Ovdje se spominju i dvije grčke riječi theos + fileo  što znači ljubiti Boga ili ljubav prema teologiji. Osnivanjem Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu 2005., Teofil postaje službeni odraz studentskog i fakultetskog života. Časopis je izlazio semestralno, a danas izlazi jednom godišnje. Do 2006. godine, časopis je izlazio prigodno i informativno. Razvitkom fakulteta i poboljšanjem kvalitete studiranja, napredovao je i Teofil.  Nakon Špiraneca, okupljenjima su se obratili studenti Marija Jakopović i Valentino Kujundžić koji su progovorili o temama koje su bile prisutne u Teofilu kroz 20 godina. Studentica Marija Jakopović je govorila o prvom broju Teofila i o simbolici lađe koja je bila otisnuta na naslovnoj stranici. Prvi broj časopisa je prikazivao vijesti iz Đakova te je pisao o pohodu pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj. Teme od 2003. do 2011. su bile različite i zanimljive tematike poput: feminizma, duhovnosti studenata. New age-a, politike i dr. Potom je Valentino Kujundžić predstavio zanimljive teme od 2011. do 2023. Istaknuo je da je časopis u tom razdoblju doživio svojevrsne inovacije te su uvedene brojne novine koje su bile interesantne studentima. Provođena su razna istraživanja te su uvedeni intervjui s profesorima. Spomenuti su i pojedini urednici časopisa koji su svojim trudom i radom pridonijeli kvaliteti lista Teofil.

Nakon predstavljanja lista uslijedilo je predavanje glavnog urednika Hrvatske katoličke mreže, dr. sc. Siniše Kovačića. Dr. Kovačić je održao vrlo zanimljivo izlaganje na temu „Katoličke teme u javnom prostoru”. Istaknuo je da je govor o određenoj temi postao obaveza i da bismo razumjeli informaciju koja postaje vijest moramo proći kroz nekoliko temeljnih pitama poput: Tko ? Što ? Gdje ?  i dr. Naglašena je  posebna uloga Crkve u širenju vijesti no ona danas nije jedina koja širi vijesti široj javnosti i Crkva se više ne percipira kao jedan od važnih dionika širenja vijesti. Mediji u RH nisu dovoljno educirani po pitanju života Crkve i često je ne razumijevanje odvojenosti Crkve od države koja je neodvojiv dio našeg društva. Među provedenim istraživanjima kako dr. Kovačić ističe, veliki broj novinara je pristran prema političarima i moćnicima, te da veliki broj novinara prkosi politici svojih izdavačkih kuća. Poseban naglasak na izlaganju je stavljen na manipulaciju medijima i medija. Kroz detaljni prikaz oblika manipulacije slušatelji su mogli vidjeti na koji način medijske kuće pokušavaju sabotirati određenog pojedinca ili skupinu putem clickbaitova ili diskreditacije fotomontažom/photoshopom. Često se krivom interpretacijom može stvoriti kriva slika koja može jako naštetiti određenom pojedincu. U samom izlaganju je spomenut i dokument II. Vatikanskog sabora Inter Mirifica koji govori o medijima kojima je zadaća ispravno oblikovati savjest vjernika tj. slušatelja i gledatelja.

Tekst: Boran Gall

 

Image Gallery

Kontakt

Katholische theologische Universität in Đakovo

    • Petra Preradovića 17, p. p. 54
      HR - 31400 Đakovo
    • Port: (++385) 031/802-400
      Secreteriat: (++385) 031/802-402
      Fax: (++385) 031/802-403
    • tajnistvo [et] djkbf.hr

IBAN account:
Fakultät: HR4523900011100474440
Wohnheim: HR3123900011500027586