Veranstaltungen

Održano gostujuće predavanje na temu: "Hoće li nas ova ekonomija ubiti?"

Autor:  Slađana Bradarić/Kristijan Japarić Freitag, 23 Oktober 2015 |

U četvrtak, 22. listopada 2015.godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu održano je gostujuće predavanje pod naslovom: "Hoće li nas ova ekonomija ubiti?" doc. dr. sc. Domagoja Sajtera, profesora na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Uvodne pozdrave izrekao je doc. dr. sc. Šimo Šokčević koji je ujedno prisutne i uveo u samu tematiku predavanja.

Doc. dr. sc. Domagoj Sajter suvremenu ekonomiju je predstavio kao "ekonomiju koja nas ubija", ekonomiju koju nužno treba reformirati. U modernije doba dogodio se potpuni obrat hijerarhijskih vrijednosti, ono što smo vjerovali potpuno je iščeznulo. Ekonomija u tom vrtlogu predstavlja čovjeka kroz samo jednu varijablu, on je vođen racionalnim materijalističkim principima. Takva ideologija je postala dominantna, jer je bila pod utjecajem različitih novih ekonomija koje su se pojavile u XX. stoljeću. Problemi su se počeli gomilati nakon Velike depresije dvadesetih godina XX. stoljeća kada je uveden  zakon regulativa koje odjeljuje komercijalno i investicijsko bankarstvo. Poenta je u tome da svi ulažu novac u komercijalno bankarstvo, a vrlo malo u investicijsko. Upravo ta situacija se reflektirala na 2008. godinu kada je svjetska kriza doživjela svoj vrhunac i kada smo ušli u dijalog s ekonomijom koja nas uništava.

U nastavku izlaganja dr. Sajter je naveo kako je jezik ekonomije jezik brojki. Tu je naglasak stavio na prihode koji se tiču manje razvijenih zemalja, u čije se obrazovanje ili zdravstvo vrlo malo ulaže. Prioriteti suvremenog čovjeka su drugačiji. Profesor je naveo samo  neke od primjera: 12 milijardi dolara se godišnje troši na parfeme, 17 milijardi na hranu za životinje te 11 milijardi na sladoled. Suprotno tomu, osnovne čovjekove potrebe se zanemaruju. Većina novca se nalazi u rukama minornog djelića ljudske populacije, dok ostatak svijeta oskudijeva u onom osnovnom.

U daljnjem nastavku predavanja dr. Sajter je istaknuo kako smo upravo mi "kotači" ekonomskog sustava. Time je ušao u srž ove tematike, želeći dati odgovor na ključno pitanje - Hoće li nas ova ekonomija ubiti? To nije pitanje koje se tiče samo određene skupine ljudi, to je problem koji zahvaća baš svakoga od nas. Slijedom toga, kako je istaknuo predavač, i mi si kao vjernici možemo postaviti pitanje: Jesu li nam prioritet spas duše ili pak spas nekretnina, hoćemo li služiti Bogu ili bogatstvu?

Dr. Domagoj Sajter naposljetku je istaknuo da cilj ovog predavanja nije bio upirati prstom ni u koga, već nas je želio staviti pred zrcalo da bi se zapitali što bi mi konkretno učinili za spas današnje ekonomske situacije te koje bi bile naše akcije koje bi pokrenule promjene u ovom nepravednom ekonomskom sustavu.

Nakon rasprave profesor Sajter se vraća na aktualno pitanje i ističe da nije ekonomija ona koja će nas ubiti, "pištolj u rukama može imati samo čovjek".

Image Gallery

Kontakt

Katholische theologische Universität in Đakovo

  • Petra Preradovića 17, p. p. 54
   HR - 31400 Đakovo
  • Port: (++385) 031/802-400
   Secreteriat: (++385) 031/802-402
   Fax: (++385) 031/802-403
  • tajnistvo [et] djkbf.hr

IBAN account:
Fakultät: HR4523900011100474440
Wohnheim: HR3123900011500027586