Student-Ecke

Studijsko putovanje u Rim

Dienstag, 19 April 2016 |

Od 13. do 17. 4. 2016. studenti treće, četvrte i pete godine KBF-a u Đakovu boravili su na studijskom putovanju u Rimu. Sa studentima je bila i uprava Fakulteta dekan Ivica Raguž, prodekanica Suzana Vuletić, prodekani Grgo Grbešić i Šimo Šokčević, te mentori treće i četvrte godine, profesori Angelo Maly i Davor Vuković.

14. travnja započeo je teološki hod po Rimu sa sljedećim crkvama i teološkim naglascima: Chiesa Nuova (Filip Neri), Al Gesù (Ignacije Lojolski), sv. Andrija della Valle (Teatinci), crkva sv. Augustina (sv. Monika) i druge crkve. Prvi dan teološkoga hoda završen je zajedničkom misom koju je predvodio prodekan Grgo Grbešić u crkvi Santa Maria in Trastevere. Već prvoga dana studenti su mogli doživjeti Rim kao «locus theologicus», kao mjesto na kojemu su teološki mislili i živjeli toliki svetci i teolozi. Vodiči toga dana bili su vlč. Tomislav Lasić, student na poslijediplomskom studiju  liturgike i vlč. Ivan Benaković, student na poslijediplomskom studiju biblikuma.

15. travnja započelo je hodočašće zvano „Sedam bazilika“. Radi se o tradicionalnom rimskom hodočašću, čijem je zamahu posebno pridonio sv. Filip Neri. Kao što se nijedan grad, tako se ni Rim ne može upoznati bez hoda, pješačenja. Naime, potrebno je grad doživjeti izbliza, konkretno, duhom i tijelom, tako i Rim. K tomu, kako kršćanski, katolički teolog misli konkretno, polazeći uvijek od konkretnoga Boga (Isus Krist), od konkretnih mjesta i konkretnih ljudi, hodočašće je imalo za nakanu da se konkretna mjesta hodom doslovno utisnu u duh i tijelo svakoga studenta, kako bi se teološki mislilo polazeći od konkretnih mjesta. Hodočašće je počelo jutarnjom sv. misom na grobu sv. Petra, u Vatikanskim grotama, u «Mađarskoj kapelici». Svetu misu predvodio je dekan Ivica Raguž. U propovijedi je istaknuo važnost «ribarskoga», jednostavnoga duha (poniznosti i priznanja grijeha, ali i odlučnosti) za razumijevanje Crkve i teologije. Hodočašće je, uz baziliku sv. Petra, uključivalo sljedeće crkve: sv. Pavao izvan zidina, sv. Sebastijan, sv. Ivan Lateranski, sv. Križ u Jeruzalemu, sv. Lovro i Sveta Marija Velika. Za hodočašće su bile pripravljene knjižice za molitvu i razmatranje. Vodič na hodočašću bio je vlč. Ilija Dogan, student poslijediplomskog studija kanonskog prava.

16. travnja nastavljen je teološki hod po Rimu. Prva postaja bila je crkva svetog Klementa, potom crkva Sv. Petra u okovima, rimski forumi te mnoga druga mjesta u samom povijesnom centru Rima. Posljednji dan teološkoga hoda završen je večernjom misom u u  crkvi svetog Jeronima, koju je predvodio doc. dr. sc. Davor Vuković. Vodič je toga dana bio vlč. Tomislav Karavidović, student na poslijediplomskom studiju moralne teologije.

Dekan je u završnim mislima, na kraju studijskoga putovanja, ukazao na lijepu misao koja se nalazi na spomen-ploči Julija Klovića u Sv. Petru u okovima, gdje između ostaloga stoji: «Diligentia in minimis maxima» - «Najveće umijeće u najmanjim stvarima». Vraćajući se iz Rima, studenti su pozvani da «najvećim umijećem», potpunom predanošću, navjećom strasti počnu živjeti svoju vjeru u «najmanjim stvarima», da se posvete teološkom promišljanju «najmanjih stvari», bilo to mjesta, ljudi, Crkve, države.

Image Gallery

Kontakt

Katholische theologische Universität in Đakovo

  • Petra Preradovića 17, p. p. 54
   HR - 31400 Đakovo
  • Port: (++385) 031/802-400
   Secreteriat: (++385) 031/802-402
   Fax: (++385) 031/802-403
  • tajnistvo [et] djkbf.hr

IBAN account:
Fakultät: HR4523900011100474440
Wohnheim: HR3123900011500027586