Student-Ecke

Studijsko putovanje u Poljsku

Mittwoch, 26 April 2017 |

U četvrtak, 20. travnja 2017. godine studenti Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu krenuli su na studijsko putovanje u Poljsku. Na putovanju je boravila i uprava fakulteta sastavljena od dekana Ivice Raguža, prodekanice Suzane Vuletić te prodekana profesora Grge Grbešića i Šime Šokčevića. Velika pomoć studentima na putovanju pružena je od strane mentora treće godine profesora Vukovića i mentora četvrte godine profesora Šote koji su svojim zalaganjem i brigom za studente putovanje učinili još ugodnijim.

Boravak studenata u Poljskoj započeo je zajedničkim euharistijskim slavljem u samostanu časnih sestara karmelićanki u blizini Auschwitza. Misu je predvodio dekan Ivica Raguž u koncelebraciji s ostalim profesorima. Nakon svete mise organiziran je obilazak spomen-muzeja u Auschwitzu uz stručnog vodiča. Posjeti najmračnijeg kutka europske povijesti 20. stoljeća studente nije mogao ostaviti ravnodušnim, te su puni emocija odali počast svim stradalim žrtvama. U poslijepodnevnim satima studenti su krenuli u posjet Teološkom fakultetu Ivana Pavla II. gdje se studente i profesore upoznalo sa poviješću i organizacijom učilišta. Ostatak prvog dana studijskog putovanja predviđao je slobodni obilazak centra Krakowa te odmor i ugodno druženje studenata i profesora u hotelu Demel.

U subotu, 22. travnja nastavljeno je putovanje i upoznavanje Krakowa. Dan je započeo svetom misom u župnoj crkvi koju je predvodio profesor Grbešić. Ostatak dana proveden je u obilasku bogate povijesti i istaknutih znamenitosti grada uz stručnog vodiča. Studenti su boravili na prostoru Wawela koji je bivše glavno središte poljskih vladara. Posjetivši katedralu svetog Stanislava i Waclawa studenti su upoznali zlatno doba poljske povijesti. U sklopu toga su posjetili i dvorište kraljevskog dvora koje odiše snagom i moći poljskih kraljeva. Program je također uključivo i posjet kapelice Zygmuntowske, kapelice Swietokrzyske te grobnica smještenih u kriptama kapele. Studenti su potom krenuli ulicama Kanoniczom i Grodzkom te su posjetili crkvu svetog Petra i Pavla, crkvu svetog Andrzeja, franjevački samostan sa crkvom i Biskupsku palaču s prozorom svetog Ivana Pavla II. Na koncu drugog dana studijskog putovanja studenti su s profesorima krenuli prema glavnom trgu te su tamo posjetili gotičku crkvu svete Marije. Također su posjetili trg Jana Matejkis sa crkvom svetog Florijana. Nakon bogatog programa i obilaska znamenitih mjesta i crkava studentima je bilo ostavljeno prostora za slobodno razgledavanje ostatka Krakowa. U večernjim satima studenti su krenuli prema hotelu te je uz ugodnu atmosferu nastavljeno zajedničko druženje.

23. travnja bio je organiziran boravak u svetištu Božjeg milosrđa u blizini Krakowa. Također je održana sveta misa u centralnoj crkvi svetog Ivana Pavla II. Studenti su potom krenuli u obilazaka spomen-muzeja ovog velikog svetca i ostalog sadržaja u bogato posjećenom svetištu toga dana. U prijepodnevnim satima studenti i profesori krenuli su prema Hrvatskoj puni dojmova i lijepih iskustava. Dekan Ivica Raguž se na koncu zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji studijskog putovanja te mentorima treće i četvrte godine kao i svim  studentima.

Tekst i fotografije: Kristijan Japarić i Slađana Bradarić

 

Image Gallery

Kontakt

Katholische theologische Universität in Đakovo

  • Petra Preradovića 17, p. p. 54
   HR - 31400 Đakovo
  • Port: (++385) 031/802-400
   Secreteriat: (++385) 031/802-402
   Fax: (++385) 031/802-403
  • tajnistvo [et] djkbf.hr

IBAN account:
Fakultät: HR4523900011100474440
Wohnheim: HR3123900011500027586