Događanja

Započela znanstveno projektna konferencija “Prevencija trgovanja ljudima”

Autor:  Donnerstag, 23 Januar 2020 |

“Prevencija trgovanja ljudima” – naziv je znanstveno projektne konferencije koja se 17. i 18. siječnja 2020. održava u pastoralnim prostorima pri Nadbiskupskom Vikarijatu u Osijeku. Nositelj konferencije je Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku koji je u suradnji s Đakovačko-osječkom nadbiskupijom, Upravnim odjelom za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije, Upravnim odjelom za sport, mlade i demografiju Vukovarsko-srijemske županije, Gradom Đakovom, Hrvatskim Crvenim križem – Gradskim društvom  Crvenog križa Osijek, Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu, Caritasom Đakovačko-osječke nadbiskupije i Studentskim zborom Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i Đakovu organizirao 12 predavanja i interesne radionice te priliku za međusobno umrežavanje.

Program je 17. siječnja započeo pozdravnim govorima izv. prof. dr. Vladimira Dugalića, dekana KBF-a u Đakovu, mons. Ivana Ćurića, pomoćnog biskupa đakovačko-osječkog te Ivane Stanić, pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije. Prvi dio programa moderirala je prodekanica za nastavu i studente KBF-a u Đakovu te predsjednica znanstveno-organizacijskog odbora konferencije izv. prof. dr. Suzana Vuletić i predsjednik Studentskog zbora KBF-a u Đakovu Antun Nikolić.

Pozdravne riječi otvorenja znanstveno-projekte konferencije

U svom pozdravom govoru dekan Dugalić istaknuo je kako je Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu Sveučilišta u Osijeku nositelj ovoga projekta te se na ovaj način željelo dati društveni doprinos zajednici u kojoj fakultet djeluje, a zatim je zahvalio partnerskim institucijama u organizaciji, kao i uvaženim predavačima skupa. Osvrćući se na problematiku trgovine ljudima Dugalić je rekao kako se radi o složenoj i kompleksnoj problematici, možda nevidljivoj, ali i u Hrvatskoj prisutnoj te je istaknuo kako je cilj skupa zaključiti što svi zajedno mogu učiniti da se spriječi ovakav oblik trgovanja. 

„Drago mi je da ova dva dana možemo o ovim temama razmišljati kao teolozi, pravnici, sociolozi, socijalni radnici, kao oni koji žele biti nositelji humanosti u ovom društvu. Nažalost, mi se s pitanjima trgovine ljudima moramo suočiti, mi o njima moramo javno progovoriti, mi neke društvene probleme ne možemo trpati pod tepih, nego smo kao vjernici dužni javno progovoriti, upozoriti, ne biti pasivni, nego se aktivno u uključiti. Izuzetno mi je drago da su glavni nositelji prevencije i borbe protiv trgovine ljudima upravo redovnice“, naglasio je Dugalić pozdravljajući uvaženu gošću s. Marjolein Bruinen, generalnu tajnicu Europske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica. Na kraju je najavio da će dio predavanja s ove znanstveno-projektne konferencije biti ponovljen i u Zagrebu, u dvorani Vijenac u ponedjeljak, 20. siječnja u 18:30 sati.

Pomoćni biskup Ćurić prisutne je pozdravio u svoje ime i uime nadbiskupa Đure Hranića ističući kako je on s velikim uvažavanjem prihvatio suradnju ustanovâ naše nadbiskupije za što bolji rad i uspjeh ovog vrijednog dvodnevnoga skupa. Istaknuo je kako je jedan od najsnažnijih glasova na globalnoj, svjetskoj razini u borbi protiv trgovine ljudima upravo glas pape Franje te je uputio i na zaseban dokument pod naslovom „Pastoralne smjernice o trgovini ljudima“, koje je papa priredio te u siječnju 2019. godine objelodanio Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja pri Svetoj Stolici, a u rujnu je objavljen i na hrvatskom jeziku.

„Papa jasno i nedvojbeno kvalificira trgovinu ljudima: kao "odurnu pojavu", jer je svođenje drugoga na razinu robe; kao "zločin protiv čovječnosti" i kao duboku ranu na čovječanstvu, kojom su i danas pogođeni "milijuni ljudi". Zato iskorjenjivanje svakoga ropstva mora biti zajedničko i sveobuhvatno djelo kroz – kako veli papa Franjo - "globalizaciju bratstva" koja se zna suprotstaviti "globalizaciji ravnodušnosti", tako raširenoj u današnjem svijetu.“ Naglašavajući kako nas „i ova konferencija svojim pristupom i sadržajnim želi otrgnuti od „ravnodušnosti“ i usmjeriti nam pogled na brojna nastojanja i pothvate koji se u prevenciji trgovine ljudima već čine, u što su svojim djelovanjem i stručnošću uključeni mnogi velikodušni pojedinci i ustanove“, pomoćni biskup je zaključio: „A kao vjernici molimo snagu Božjega Duha i zagovor sv. Jozefine Bakhita, zaštitnice upravo u iskustvima ropstva, ali i obnovljenoga sjaja slobode i dostojanstva Božjeg djeteta.“ (Pozdravni govor u cijelosti dostupan je OVDJE.)

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije Ivana Stanić pozdravila je prisutne uime Osječko-baranjske županije i župana Ivana Anušića. „S obzirom na rasprostranjenost goruće problematike, smatramo da je iznimno važno uključiti sve aktivne dionike, a time i Osječko-baranjsku županiju, u rješavanje ili poticanje prevencije trgovanja ljudima“, rekla je pročelnica te čestitala na organiziranju konferencije koja će  iznjedriti zajedničku sinergiju u rješavanju i apostrofiranju navedene problematike.

Inicijalno predstavljanje skupa

Skup je inicijalno predstavila predsjednica znanstveno-organizacijskog odbora konferencije S. Vuletić. „Trgovanje ljudima je jedan od najbeskrupuloznijih primjera kršenja ljudskih prava radi stvaranja ilegalnog profita od kojeg zbog njegove globalne rasprostranjenosti nije izuzeta niti jedna država na svijetu. Žrtvama se njihova ljudska prava krše na način da im se ograničava mogućnost kretanja, onemogućava komuniciranje sa obitelji i okolinom, te ih se u takvim okolnostima na različite načine iskorištava“, naglasila je. Potom je istaknula da „iako je problem trgovanje ljudima prepoznat i u Republici Hrvatskoj te su nadležna tijela kao i organizacije civilnog društva aktivne u nastojanjima njegovog suzbijanja, potrebno je još uvijek veliku pozornost posvetiti mjerama koje imaju za cilj prevenciju trgovanja ljudima i podizanje javne svijesti o ovom problemu.“ Stoga se KBF u Đakovu, sukladno odredbama Nacionalnog plana za suzbijanje trgovanja ljudima Vlade Republike Hrvatske, odlučio uključiti te kroz trogodišnji niz aktivnosti, organizirati osvješćivanje javnosti o ovoj problematici te posebnu pozornost usmjeriti vulnerabilnim skupinama: djeci, mladima, ženama i muškarcima, nezaposlenima i naivnima, kako ne bi bili zavedeni neutemeljenim ponudama, vrbovanjima i uvučenosti u eksploatacijske mreže „ljudskih dilera“.

Prva faza ovog projekta, osmišljena je kroz organizaciju ove znanstvene konferencije, kojoj će uslijediti još jedna, a prvotnom je namjera: prezentirati statističke podatke transnacionalne rasprostranjenosti ovog zločinačkog umreženog kriminala trgovanja ljudima, ukazati na oblike iskorištavanja žrtava, popratiti ih iskustvima iz prakse, prikazati pravne standarde i socijalne aspekte za suzbijanje trgovine ljudima, predstaviti mjere opreza vrbovanja, prikazati smjernice potrage za nestalima, te oblike konkretnih mjera duhovne i psihološke potpore u ovakvim kriznim situacijama. Sljedeća projektna faza, bit će ostvarena organizacijom druge znanstvene projektne konferencije u veljači 2021. godine, prezentacijom Zbornika s ovog skupa, produbljivanjem ove problematike s psihološkog i kazneno-pravnog aspekta. Završna faza projekta osmišljena je kroz provedbu aktivnosti tiskanja brošura koje bi bile distribuirane djeci, mladima i vulnerabilnim skupinama našeg društva. (Inicijano predstavljanje u cijelosti dostupno je - OVDJE!)

Uslijedilo je pet predavanja, a prvo je održala s. Marjolein Bruinen, generalna tajnica Europske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica (UCESM) na temu „Trgovanje ljudima – iskustva iz prakse“.

Tekst i Fotografija: M. Kuveždanin

 

Image Gallery

Kontakt

Katholische theologische Universität in Đakovo

    • Petra Preradovića 17, p. p. 54
      HR - 31400 Đakovo
    • Port: (++385) 031/802-400
      Secreteriat: (++385) 031/802-402
      Fax: (++385) 031/802-403
    • tajnistvo [et] djkbf.hr

IBAN account:
Fakultät: HR4523900011100474440
Wohnheim: HR3123900011500027586