Događanja
Wednesday, 03 March 2021 11:48

Održano gostujuće predavanje prof. dr. Sanje Nikčević na KBF-u

Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, 2. ožujka 2021. godine, održano je gostujuće predavanje prof. dr. sc. Sanje Nikčević, redovite profesorice u trajnom zvanju Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku pod naslovom „Istine i laži o kanonu ili kako smo zbog svjetonazora izgubili pravo na lijepo/dobro/sveto u umjetnosti.“

Friday, 08 January 2021 02:47

7.1.2021. upriličen blagoslov Katoličkoga bogoslovnog fakulteta

Tajnik fakulteta, vlč. Petar Vidović, pred nekolicinom članova ne/nastavnog osoblja i profesora, upriličio je blagoslov Katoličkoga bogoslovnog fakulteta, pri čemu je istaknuo nekoliko refleksivnih misli, citirajući profesora Tomislava Ivančića, da „nas ništa ne čini tako kukavičkima i nesavjesnima, kao želja da nas svi bezuvjetno ljube. Tome bi trebalo dodati da nam ništa i ne zadaje toliko boli i muke, ništa nas ne uvodi u toliku depresiju i tjeskobu, kao stav prema životu u kojem očekujemo da nas naši bližnji i suradnici, cijene i vole“. Stoga nas je potaknuo da na „život ne gledamo kao na trgovinu! Da ne pomažemo ljudima, da bi ih se kupilo, vezalo uz sebe; već da pružamo nesebičnu ljubav, bez očekivanja povratne koristi. Naš se život ne može osigurati nikakvim dobrim djelima, nikakvim zaslugama, nikojim dobročinstvom, već je dobro djelo samo po sebi nagrada“. Na tragu rečenog, zaključio je kako „tražiti da nas svi ljube, da nam budu zahvalni i da nam se dive, bio bi promašen život. Na zemlji  se trpi zbog neuzvraćene dobrote i ljubavi. Ovdje, nitko ne može ne zadobiti ranu, od onih za koje živi, za koje radi i kojima čini dobro. Nitko ne može ne biti kritiziran, ne biti više ili manje obespravljen i nitko ne može proći bez plača. Na zemlji se pati i ne vidi se direktno svjetlo, nego tek kroz suzu. Sretni mogu biti samo oni koji znaju da je život borba i da se ovdje sve pobjeđuje s ljubavlju; da se isplati biti dobar, samo po sebi;  da se ovdje odlazi, ali se zauvijek živi na nebu na temeljima naše plemenitosti i da ćemo tamo biti najsretniji što smo ovdje bili hrabri u poteškoćama, ustrajni u dobroti, uporni u ljubavi, bez uzvratnog očekivanja“.

Na temelju molitvenog nagovora, sastavila: Izv.prof.dr.sc. Suzana Vuletić

Tuesday, 22 December 2020 09:23

Paljenje 4. adventske svijeće na KBF-u

4. adventski svijeću na KBF-u, upalio je i molitveni nagovor predvodio, doc.dr.sc. Antun Japundžić, odgajatelj u Studentskom domu i povjerenik za formaciju studenata laika.

Tuesday, 15 December 2020 14:17

Upaljena treća adventska svijeća na Katoličkom bogoslovnom fakultetu

Ovaj smo tjedan Došašća započeli s upaljenom svjetlošću treće adventske svijeće, predvođeni poticajnim nagovorom izv. prof. dr. sc. Stjepana Radića, prodekana za znanost i međufakultetsku suradnju.

Oslanjajući se na isječak današnjeg evanđeoskog teksta, u kojem farizeji Isusu pristupaju u zajedljivosti i neiskrenosti, predvoditelj je naglasio kako i sami nerijetko živimo u nepovoljnim okruženjima upravo takvog farizejskog pristupa, koji se pak negativno odražava i na naš nutarnji svijet. Za razliku od takvog pristupa, Isus nam, kako je pokazao u današnjem evanđelju, nudi istinoljubivost i jasnoću, koje su ujedno odraz autentične duhovnosti. Osobe koje se odvaže na taj pristup zrače jednom neobjašnjivom vedrinom i radošću. Budući da su protkane ovim darovima, osobe ih u isto vrijeme unose u svoje obitelji i druge zajednice u kojima djeluju.  

Predvoditelj slavlja je nadalje istaknuo kako takav pristup nije uvijek lako ostvariv i da svi prolazimo svojevrsnu „tamnu noć duše“, koje nisu bili pošteđeni ni katolički sveci i mistici, poput sv. Ivana od Križa, čiji spomendan dan slavimo. Ove mučne situacije nutarnjih kušnji i doživljaja maraka, koje suvremenost naziva depresivnim stanjima, mogu se, istina, dugotrajno protezati na „noći“ i/ili dane, ali nas trebaju dovesti do spoznaje posebne Božje naklonosti, kao milosnog vremena su-odnosa i nade, zahvaljujući kojemu možemo izaći još osnaženiji, nadahnutiji i osvjedočeniji u blagoslov, koji iz takvog stanja proizlazi, a koji nam se kao Milost posebno daruje u vrijeme došašća.

Tuesday, 08 December 2020 09:22

Paljenje druge adventske svijeće na Katoličkom bogoslovnom fakultetu

7. prosinca 2020. doc.dr.sc. Zdenko Ilić, prodekan za financije i organizaciju poslovanja, KBF-a u Đakovu, upalio je drugu adventsku svijeću.

Page 1 of 55

Contact us

Catholic Faculty of Theology in Đakovo

  • Petra Preradovića 17, p. p. 54
   HR - 31400 Đakovo
  • Port: (++385) 031/802-400
   Secreteriat: (++385) 031/802-402
   Fax: (++385) 031/802-403
  • tajnistvo@djkbf.hr

IBAN account:
Faculty: HR4523900011100474440
Dorm: HR3123900011500027586

 

The website KBF in Đakovo uses cookies to ensure a better user experience and functionality of the site. By continuing to browse the website, you agree to the terms of use.