Događanja
Petak, 12 Srpanj 2024 12:35

Dr. sc. Igor Jakobfi viši je asistent KBF-a u Đakovu

Asistent Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu u sastavu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, dr. sc. Igor Jakobfi, Odlukom Fakultetskoga vijeća izabran je na suradničko radno mjesto višega asistenta na Odsjeku za praktičnu teologiju i novu evangelizaciju pri Katedri moralne teologije, socijalnog nauka Crkve i liturgike. Odluku o izboru Fakultetsko je vijeće donijelo u ponedjeljak, 1. srpnja 2024. godine, na temelju usvojenog Mišljenja o ispunjenosti kriterija za izbor na suradničko radno mjesto višeg asistenta s prijedlogom izbora suradnika na suradničko radno mjesto višeg asistenta iz znanstvenog područja Humanističkih znanosti, znanstvenog polja teologija (znanstvena grana socijalni nauk Crkve) Povjerenstva za provjeru Stručnog povjerenstva za davanje mišljenja o ispunjenosti kriterija za izbor.

***

Igor Jakobfi rođen je 5. veljače 1978. u Osijeku, a od 2012. živi sa suprugom i dvoje djece u Belom Manastiru. Filozofsko-teološki studij na Teologiji u Đakovu završio je 2002. obranom diplomskog rada pod naslovom „Supsidijarnost, odgovornost i solidarnost kao temelji modernog socijalnog društva. Kršćanski doprinos današnjem poimanju socijalne pravednosti“ napisana pod mentorskim vodstvom prof. dr. sc. Vladimira Dugalića. Iste godine upisao je poslijediplomski studij moralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koji je završio 2009. obranom licencijatskog rada pod naslovom „Kršćanski doprinos nadvladavanju problema proizašlih iz krize socijalne državenapisana pod mentorskim vodstvom prof. dr. sc. Stjepana Balobana.

Akademske godine 2018./2019. upisao je doktorski studij – „4. modul: Etičko-moralna i društvena relevantnost teologije i Crkve“ te je 26. lipnja 2023. godine, na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu obranio doktorski rad na temu „Druga biskupijska sinoda đakovačka i srijemska. Oživotvorenje socijalnoga nauka Crkve po pastoralnim strukturama u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji“. Rad je napisan pod mentorskim vodstvom prof. dr. sc. Vladimira Dugalića te prof. dr. sc. Stjepana Balobana.

Od 2001. do 2018. zaposlen je kao vjeroučitelj u nekoliko osnovnih i srednjih škola na području Đakovačko-osječke nadbiskupije, a od akademske godine 2018./2019. kao asistent na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu na Katedri moralne teologije, socijalnog nauka Crkve i liturgike. Izlagao je na nekoliko znanstvenih i stručnih skupova te je objavio tridesetak znanstvenih i stručnih radova.

Od 2003. do danas u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji vrši razne crkvene službe od kojih je važno istaknuti službu tajnika Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve i društvena pitanja i tajnika Ureda za vjernička društva te službu člana Nadbiskupijskog pastoralnog vijeća. Od 2019. godine član je Upravnog vijeća Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK. Od 2021. godine član je Radne skupine za izradu Nacionalnog plana stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva od 2021. do 2027. pri Uredu za udruge Vlade Republike Hrvatske. Od 2023. godine predstavnik je Hrvatske biskupske konferencije za područje socijalnog nauka Crkve u Commission of the Bishops’ Conferences of the European Union. Osnivač je i predsjednik (od 2014.) humanitarne udruge Prijatelji svetog Martina. Član je u još nekoliko udruga od kojih je važno istaknuti Vereinigung für Sozialethik in Mitteleuropa, Crveni križ te Ogranak Matice hrvatske u Belom Manastiru.

Petak, 14 Lipanj 2024 14:31

Zaključni ispit đakonske godine

Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu u petak, 14. lipnja, održan je zaključni ispit đakonske godine i time je završena jednogodišnja teološko-pastoralna formacija polaznika pastoralne godine koji su kandidati za sveti red prezbiterata. U ispitnom su povjerenstvu bili izv. prof. dr. sc. Boris Vulić, doc. dr. sc. Zdenko Ilić i mr. sc. Stjepan Matezović. Ispitu su pristupili i uspješno ga položili đakoni Mihael Macanić i Josip Vuksanović. U svečanom akademskom činu đakonima je uručena svjedodžba o uspješno položenom ispitu, čime su đakoni pokazali da su, u skladu s odredbama Zakonika kanonskoga prava, propisno poučeni u onome što se odnosi na sveti red i njegove teološke, pastoralne, pravne i duhovne obveze.

Ponedjeljak, 10 Lipanj 2024 10:42

Te Deum - misa zahvalnica za kraj ak. godine

7. lipnja 2024. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu u kapelici Marije Majke Crkve je održana misa zahvalnica za kraj akademske godine koju je predvodio dekan Fakulteta prof. dr. sc. Ivica Pažin u koncelebraciji profesora s fakulteta i odgojitelja sjemeništa.

Petak, 07 Lipanj 2024 07:36

STUDIJSKO PUTOVANJE U BEOGRAD I BEOGRADSKU NADBISKUPIJU

Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, u ulozi vodećeg partnera, i Pastoralnom centru papa Ivan Dobri u Beogradu, u ulozi partnera, odobren je zajednički projekt pod nazivom „Vjera i identitet - program osnaživanja identiteta Hrvata na području Beogradske nadbiskupije“ u sklopu Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije za 2024. godinu. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske sufinancira navedeni projekt u iznosu od 43.881,54 eura.

Ponedjeljak, 03 Lipanj 2024 12:11

Dr. sc. Josip Bošnjaković izvanredni je profesor KBF-a u Đakovu

Docent Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu u sastavu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, dr. sc. Josip Bošnjaković, nakon što je ispunio zakonske uvjete, 13. svibnja 2024. godine, temeljem Odluke Matičnoga odbora za interdisciplinarno znanstveno područje – različita znanstvena područja i polja o ispunjavanju svih uvjeta, izabran je na više znanstveno-nastavno radno mjesto izvanrednog profesora u interdisciplinarnom području znanosti (teologija; psihologija).

Stranica 1 od 86

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.