Događanja
Petak, 08 Siječanj 2021 02:47

7.1.2021. upriličen blagoslov Katoličkoga bogoslovnog fakulteta

Tajnik fakulteta, vlč. Petar Vidović, pred nekolicinom članova ne/nastavnog osoblja i profesora, upriličio je blagoslov Katoličkoga bogoslovnog fakulteta, pri čemu je istaknuo nekoliko refleksivnih misli, citirajući profesora Tomislava Ivančića, da „nas ništa ne čini tako kukavičkima i nesavjesnima, kao želja da nas svi bezuvjetno ljube. Tome bi trebalo dodati da nam ništa i ne zadaje toliko boli i muke, ništa nas ne uvodi u toliku depresiju i tjeskobu, kao stav prema životu u kojem očekujemo da nas naši bližnji i suradnici, cijene i vole“. Stoga nas je potaknuo da na „život ne gledamo kao na trgovinu! Da ne pomažemo ljudima, da bi ih se kupilo, vezalo uz sebe; već da pružamo nesebičnu ljubav, bez očekivanja povratne koristi. Naš se život ne može osigurati nikakvim dobrim djelima, nikakvim zaslugama, nikojim dobročinstvom, već je dobro djelo samo po sebi nagrada“. Na tragu rečenog, zaključio je kako „tražiti da nas svi ljube, da nam budu zahvalni i da nam se dive, bio bi promašen život. Na zemlji  se trpi zbog neuzvraćene dobrote i ljubavi. Ovdje, nitko ne može ne zadobiti ranu, od onih za koje živi, za koje radi i kojima čini dobro. Nitko ne može ne biti kritiziran, ne biti više ili manje obespravljen i nitko ne može proći bez plača. Na zemlji se pati i ne vidi se direktno svjetlo, nego tek kroz suzu. Sretni mogu biti samo oni koji znaju da je život borba i da se ovdje sve pobjeđuje s ljubavlju; da se isplati biti dobar, samo po sebi;  da se ovdje odlazi, ali se zauvijek živi na nebu na temeljima naše plemenitosti i da ćemo tamo biti najsretniji što smo ovdje bili hrabri u poteškoćama, ustrajni u dobroti, uporni u ljubavi, bez uzvratnog očekivanja“.

Na temelju molitvenog nagovora, sastavila: Izv.prof.dr.sc. Suzana Vuletić

Utorak, 22 Prosinac 2020 09:23

Paljenje 4. adventske svijeće na KBF-u

4. adventski svijeću na KBF-u, upalio je i molitveni nagovor predvodio, doc.dr.sc. Antun Japundžić, odgajatelj u Studentskom domu i povjerenik za formaciju studenata laika.

Utorak, 15 Prosinac 2020 14:17

Upaljena treća adventska svijeća na Katoličkom bogoslovnom fakultetu

Ovaj smo tjedan Došašća započeli s upaljenom svjetlošću treće adventske svijeće, predvođeni poticajnim nagovorom izv. prof. dr. sc. Stjepana Radića, prodekana za znanost i međufakultetsku suradnju.

Oslanjajući se na isječak današnjeg evanđeoskog teksta, u kojem farizeji Isusu pristupaju u zajedljivosti i neiskrenosti, predvoditelj je naglasio kako i sami nerijetko živimo u nepovoljnim okruženjima upravo takvog farizejskog pristupa, koji se pak negativno odražava i na naš nutarnji svijet. Za razliku od takvog pristupa, Isus nam, kako je pokazao u današnjem evanđelju, nudi istinoljubivost i jasnoću, koje su ujedno odraz autentične duhovnosti. Osobe koje se odvaže na taj pristup zrače jednom neobjašnjivom vedrinom i radošću. Budući da su protkane ovim darovima, osobe ih u isto vrijeme unose u svoje obitelji i druge zajednice u kojima djeluju.  

Predvoditelj slavlja je nadalje istaknuo kako takav pristup nije uvijek lako ostvariv i da svi prolazimo svojevrsnu „tamnu noć duše“, koje nisu bili pošteđeni ni katolički sveci i mistici, poput sv. Ivana od Križa, čiji spomendan dan slavimo. Ove mučne situacije nutarnjih kušnji i doživljaja maraka, koje suvremenost naziva depresivnim stanjima, mogu se, istina, dugotrajno protezati na „noći“ i/ili dane, ali nas trebaju dovesti do spoznaje posebne Božje naklonosti, kao milosnog vremena su-odnosa i nade, zahvaljujući kojemu možemo izaći još osnaženiji, nadahnutiji i osvjedočeniji u blagoslov, koji iz takvog stanja proizlazi, a koji nam se kao Milost posebno daruje u vrijeme došašća.

Utorak, 08 Prosinac 2020 09:22

Paljenje druge adventske svijeće na Katoličkom bogoslovnom fakultetu

7. prosinca 2020. doc.dr.sc. Zdenko Ilić, prodekan za financije i organizaciju poslovanja, KBF-a u Đakovu, upalio je drugu adventsku svijeću.

Ponedjeljak, 07 Prosinac 2020 11:51

REALIZIRAN POSJET STRUČNOG POVJERENSTVA U POSTUPKU REAKREDITACIJE KBF-a

Nakon svih preprjeka koje su se događale u proteklih pola godine uzrokovanima epidemiološkom situacijom, od prvotno najavljivanoga posjeta Stručnoga povjerenstva za provođenje postupka reakreditacije KBF-a u Đakovu od strane Agencije za znanost i visoko obrazovanje u svibnju ove godine, zatim odgode te ponovno najavljenog posjeta u kombinaciji realnog posjeta i virtualnih sastanaka, ipak su se posjet i razgovori unutar postupka reaktreditacije uspješno održali u potpuno virtualnom okruženju od 30. studenoga do 4. prosinca 2020. godine.

Stranica 1 od 55

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.