Događanja
Ponedjeljak, 03 Kolovoz 2020 23:26

Realizacija razmjene nenastavnog osoblja u sklopu ERASMUS+ projekta

Katoličkomu bogoslovnom fakultetu u Đakovu u partnerskoj suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom Sveučilišta u Sarajevu, na temelju iskaza interesa koji je uključivao pripremu i obrazloženja projektnih aktivnosti koji je priredio tadašnji Ured za osiguranje i unaprjeđenje kvalitete visokoga obrazovanja, znanost, projekte i međunarodnu suradnju KBF-a u Đakovu, 2018. godine osigurana su sredstva za realizaciju razmjene nenastavnoga osoblja unutar projekta Erasmus+ razmjene s partnerskim zemljama (zemljama izvan Europske Unije) te je ista uz podršku dekana KBF-a u Sarajevu prof. dr. sc. Darka Tomaševića, dekana KBF-a u Đakovu izv. prof. dr. sc. Vladimira Dugalića te Erasmus koordinatorice i prodekanice za nastavu i studente izv. prof. dr. sc. Suzane Vuletić realizirana tijekom mjeseca srpnja 2020. godine.

Utorak, 09 Lipanj 2020 08:14

SVETOM MISOM ZAVRŠENA 214. AKADEMSKA GODINA

Euharistijskim slavljem, „Te Deum“, profesori, studenti i djelatnici Katoličkoga bogoslovnog fakulteta, zahvalili su u ponedjeljak 8. lipnja za proteklu akademsku godinu.

Nedjelja, 15 Ožujak 2020 08:00

Završena prva faza digitalizacije »Glasnika/Vjesnika«

Tijekom veljače završena je prva faza digitalizacije »Glasnika/Vjesnika« kao zajedničkog projekta Đakovačko-osječke nadbiskupije i Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu. Prva je faza uključivala skeniranje i obradu svih brojeva ovoga časopisa - počevši od 1873. godine, kad je počeo izlaziti - za što je bilo predviđeno oko dvije godine, počevši od 20. travnja 2018. Digitaliziranje građe odvijalo se u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici u Đakovu na uređaju Zeutschel OS 12002. U projektnom timu bili su Ankica Landeka, voditeljica Knjižnice i administratorica projekta te Matija Bajt, apsolvent KBF-a u Đakovu i Mario Kovač, pomoćni knjižničar.

Četvrtak, 23 Siječanj 2020 10:10

Zaključak skupa - jačanje institucionalnih napora

Predsjednica znanstveno-organizacijskog odbora konferencije i prodekanica za nastavu i studente KBF-a u Đakovu, izv. prof. dr. Suzana Vuletić istaknula je u zaključku kako uza sve napretke koji predstoje i koji su već ostvareni, trgovina ljudima u velikoj mjeri i dalje ostaje skriveni zločin, a identifikaciji žrtava trgovine ljudima i dalje predstavlja temeljni društveni izazov. „Unatoč globalnoj obvezi poštivanja Deklaracije o ljudskim pravima i slobodama, svjedoci smo njezina krštenja na čak preko 30 milijuna ljudi na godišnjoj razini koji su žrtve suvremenih oblika ropstva. Radi se o ljudima iz svih društveno socijalnih vulnerabilnih skupina, a posebno zabrinjavajuća skupina su djeca koja čine otprilike 27% trgovanja ljudima. Ljudski život se zbog razno raznih oblika eksploatacije svodi na ekonomsku robu“, naglasila je S. Vuletić i uputila kako se samo ponekad otkrivaju organizatori zločina, no klijenti ostaju i dalje skriveni. „Pojačani nacionalni kapacitet za otkrivanje žrtava i njihovi predatora mogao bi se postići jačanjem institucionalnih napora u borbi protiv trgovine ljudima, uključujući bolje zakonodavne reforme, koordinaciju među nacionalnim akterima, posebne kapacitete za provedbu zakona i poboljšanje napora za zaštitu žrtava i svih društvenih struktura“, naglasila je prodekanica i uputila zahvalu svima koji su sudjelovali u pokretanju početnih inicijativa ovoga trogodišnjeg projekta.

Nositelj organizacije ove znanstveno projektne konferencije bio je Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u suradnji s Đakovačko-osječkom nadbiskupijom, Upravnim odjelom za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije, Upravnim odjelom za sport, mlade i demografiju Vukovarsko-srijemske županije, Gradom Đakovom, Hrvatskim Crvenim križem – Gradskim društvom  Crvenog križa Osijek, Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu, Caritasom Đakovačko-osječke nadbiskupije i Studentskim zborom Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i Đakovu.

U suradnji s Katehetskim uredom Đakovačko-osječke nadbiskupije sudionici su dobili potvrdnice dvodnevnog stručnog usavršavanja; svi prisutni dobili su materijale sa skupa, knjižicu sažetaka izlaganja, a objavljen će biti i zbornik radova.

Tekst i fotografija: M. Kuveždanin

 

Četvrtak, 23 Siječanj 2020 10:05

Drugi dan konferencije „Prevencija trgovanja ljudima“

Znanstveno projekta konferencija “Prevencija trgovanja ljudima” nastavljena je 18. siječnja 2020. misom za žrtve trgovanja ljudima u kapeli sv. Roka uz Nadbiskupski vikarijat Osijek. Misu je predvodio dekan KBF-a u Đakovu izv. prof. dr. Vladimir Dugalić te je na početku rekao: „Sabrali smo se kako bismo molili za sve žrtve trgovanja ljudima. Isus je bio izdan od svojih apostola, prodan od Jude, a od svojih sunarodnjaka razapet, bez ičega na sebi, na križu. Ako je itko prošao kalvariju, poput mnogih koji su prodani, Isus je prošao. On ne traži od nas ništa što sam nije učinio i sam nije proživio. Molimo Gospodina da nam da hrabrosti u svjedočenju i potakne mnoge dobre ljude da spriječe i pomognu onima koji su poput Njega razapeti na svoje životne kalvarije.“

Stranica 1 od 51

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.