Politika zaštite osobnih podataka

Politika zaštite osobnih podataka KBF-a u Đakovu

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu (u daljnjem tekstu: Fakultet) prepoznaje važnost zaštite osobnih podataka koje obrađuje u svrhu obavljanja svojih djelatnosti te svoje poslovanje vodi sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka (Uredbi (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i vijeća od 27. travnja 2016. godine o zaštiti pojedinca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te o stavljanju izvan snage Direktive 95/46/EZ) te sukladno Zakonu o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka (NN 42/2018).

Ova politika zaštite osobnih podataka u svrhu je informiranja svih dionika o obradi osobnih podataka u obavljanju djelatnosti Fakulteta u izričite i zakonite svrhe.


VODITELJ OBRADE

Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu, P. Preradovića 17, 31400 Đakovo, OIB: 05384220316


OSOBNI PODACI

Osobni podaci su sve informacije o osobi čiji je identitet utvrđen ili se iz njih identitet može utvrditi. Podatke koje ne možemo povezati s osobom u slučajevima anonimnih informacija, anketa ili statistički obrađenih podataka ne smatraju se osobnim podatcima.


OBRADA PODATAKA

Načela obrade osobnih podataka su:

  1. Načelo zakonitosti, poštenosti i transparentnosti

Fakultet obrađuje osobne podatke u skladu s određenim pravnim temeljem za ispunjavanje zakonskih obveza, ugovora, statutarnih i javno interesnih svrha, zaštitu životnih interesa pojedinca te ostalih svrha za koje je pojedinac dao privolu. Načelima poštene i transparentne obrade zahtijeva se da je pojedinac informiran o postupku obrade i njegovim svrhama, te da je voditelj obrade pružio ispitaniku sve dodatne informacije neophodne za osiguravanje poštene i transparentne obrade uzimajući u obzir posebne okolnosti i kontekst obrade osobnih podataka.

  1. Načelo ograničavanja svrhe

Podaci se prikupljaju u posebne, izričite i zakonite svrhe te se dalje ne smiju obrađivati na način koji nije u skladu s tim svrhama; ali je moguća daljnja obrada u svrhe arhiviranja u javnom interesu, u svrhe znanstvenog ili povijesnog istraživanja ili u statističke svrhe.

  1. Načelo točnosti

Podaci moraju biti točni i prema potrebi ažurni; poduzima se svaka razumna mjera radi osiguravanja da se osobni podaci koji nisu točni, uzimajući u obzir svrhe u koje se obrađuju, bez odlaganja izbrišu ili isprave.

  1. Načelo ograničenja pohrane osobnih podataka

Podaci se čuvaju u obliku koji omogućuje identifikaciju ispitanika samo onoliko dugo koliko je potrebno u svrhe radi kojih se osobni podaci obrađuju; dulja razdoblja čuvanja su moguća samo ako će se osobni podaci obrađivati isključivo u svrhe arhiviranja u javnom interesu, u svrhe znanstvenog ili povijesnog istraživanja ili u statističke svrhe uz provedbu primjerenih mjera zaštite propisanih Uredbom

  1. Načelo cjelovitosti i povjerljivosti

Podaci se obrađuju na način kojim se osigurava odgovarajuća razina sigurnosti, uključujući zaštitu od neovlaštene ili nezakonite obrade te od slučajnog gubitka, uništenja ili oštećenja.

  1. Načelo pouzdanosti

Voditelj obrade odgovoran je za poštivanje načela obrade osobnih podataka.


PRIVOLA

U slučaju specifične uporabe osobnih podataka za čiju obradu nema uporišta u zakonskim i podzakonskim aktima Fakultet treba pravovremeno prikupiti privolu od ispitanika. Privola je dobrovoljno, posebno, informirano i nedvosmisleno izražavanje želja ispitanika kojim on izjavom ili jasnom potvrdnom radnjom daje pristanak za obradu osobnih podataka koji se na njega odnose.


PRISTUP OSOBNIM PODACIMA

Pristup osobnim podacima ispitanika imaju dionici koji imaju legitiman interes za njih u svrhu obavljanja svojih obveza na Fakultetu sukladno svom radnom mjestu.


DIJELJENJE PODATAKA

Podaci se sukladno raznim propisima i obvezama Fakulteta dijele i s drugim organizacijama kao što su: Državni zavod za statistiku, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Sveučilišni računski centar (SRCE), Agencija za znanost i visoko obrazovanje, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo unutarnjih poslova (provjera stranih studenata), Porezna uprava (OIB), partnerske institucije u procesu međunarodne razmjene i provedbe projekata.

Osim navedenoga Fakultet ne će objavljivati ili otkrivati osobne podatke drugim osobama ili vanjskim organizacijama, osim na traženje ili uz privolu ili kada je to nužno i u interesu ispitanika.


OBRADA OSOBNIH PODATAKA PUTEM VIDEONADZORA

Videonadzor se na Fakultetu odnosi na prikupljanje i obradu osobnih podataka koja obuhvaća stvaranje snimke koja čini ili je namijenjena da čini dio sustava pohrane.

Obrada osobnih podataka putem videonadzora provodi se samo u svrhu koja je nužna i opravdana za zaštitu osoba i imovine, ako ne prevladavaju interesi ispitanika koji su u suprotnosti s obradom podataka putem videonadzora.

Videonadzorom su 24 sata na dan pokriveni zajednički prostori Fakulteta: ulaz u zgradu Fakulteta, dvorište i dvorišni ulaz u zgradu Fakulteta, ulazni hodnik, ulaz i dvorište Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice te ulazni hodnik, ulaz i dvorište Studentskog doma.

Snimljeni podaci snimaju se i čuvaju na video snimaču 5 dana od dana nastanka, a nakon navedenog roka snimke se trajno brišu.

Snimke koje su dokaz u sudskom, upravnom, arbitražnom ili drugom istovrijednom postupku, pohranit će se na optički disk i čuvati do pravomoćnog okončanja tog postupka.

Pravo pristupa osobnim podacima prikupljenim putem videonadzora ima dekan i druge osobe po njegovu ovlaštenju koji potpisuju Izjavu o tajnosti podataka u sklopu poslova koje obavljaju.

Dekan i ovlaštene osobe ne smiju koristiti podatke o osobama prikupljene sustavom tehničke zaštite izvan njihove zakonske namjene.


ZAŠTITA OSOBNIH PODATAKA (KOLAČIĆI)

Fakultetska web stranica koristi kolačiće. Kolačići su male tekstualne datoteke koje Vaš preglednik sprema na Vaše računalo ili mobilni uređaj prilikom posjeta našoj web stranici. To omogućuje da naš poslužitelj prepozna Vaše računalo ili mobilni uređaj kada sljedeći put posjetite našu web stanicu, kako bi vam sukladno tome ponudili pristupačnije iskustvo pregledavanja sadržaja i pretraživanje istog. Svrha kolačića je u tome da korisnik lakše koristi web stranicu (npr., korisnik koji koristi kolačiće ne mora pri svakom pristupanju web stranici unositi pristupne podatke jer taj postupak preuzima web stranica koja smješta kolačić na računalni sustav). Kolačići na našoj web stranici nisu usmjereni na špijuniranje korisnika i ne slijede sve što korisnik radi te nisu zlonamjerni kod ili virus. Također nisu povezani s neželjenim porukama (spamom), ne spremaju korisničko ime i lozinku i nisu namijenjeni isključivo za reklame ili oglašavanje.

Posjetitelj može u bilo koje doba spriječiti smještanje kolačića putem editiranja postavki preglednika kojeg koristi, i tako može trajno onemogućiti smještanje kolačića. Nadalje, već postavljeni kolačići mogu se ukloniti u bilo koje doba putem bilo kojeg preglednika.


REGISTRACIJA NA WEB STRANICI

Registraciju korisnika na web stranici vrši isključivo administrator web stranice i to tek nakon što korisnik za to da svoj pristanak. 

Registracija korisnika, uz dobrovoljnu naznaku osobnih podataka, neophodna je omogućiti administratoru da ponudi sadržaje ili usluge koje se mogu ponuditi samo registriranim korisnicima zbog prirode predmeta. Registrirane osobe mogu u bilo kojem trenutku promijeniti samo one osobne podatke koji se tiču njihove profilne stranice, a promjenu svih ostalih korisnikovih podataka (korisničko ime i lozinka) ili njihovo potpuno brisanje iz zbirke (ili baze) osobnih podataka može izvršiti samo administrator.


PRAVA

Prava ispitanika sukladno uvjetima iz Opće uredbe o zaštiti podataka su:

  • pravo na pristup osobnim podacima koje Fakultet prikuplja,
  • pravo na brisanje (zaborav) ukoliko postoje zakonske mogućnosti;
  • pravo na ograničenje obrade u skladu s zakonskom regulativom,
  • pravo na prenosivost podataka;
  • pravo na kopiju osobnih podataka;
  • pravo na prigovor u vezi s obradom osobnih podataka;
  • te pravo na ispravak osobnih podataka ukoliko su neispravni ili su izmijenjeni.

Navedena prava ostvaruju se podnošenjem zahtjeva za ostvarivanje prava ispitanika na e-mail adresu službenika za zaštitu osobnih podataka ili osobom predajom zahtjeva.

Adresa e-pošte: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Svaka promjena Politike zaštite osobnih podatakai bit će objavljena na internetskoj stranici Fakulteta.

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

  • Petra Preradovića 17, p. p. 54
    HR - 31400 Đakovo
  • Porta: (++385) 031/802-400
    Tajništvo: (++385) 031/802-402
    Fax: (++385) 031/802-403
  • tajnistvo@djkbf.hr

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316