Tonči Matulić: Čovjek zarobljen ohološću i oslobođen milosrđem

Tekstovi u ovoj knjizi prigodno su pisani i objavljivani u obliku kolumni u Kršćanskoj obiteljskoj reviji Kana u razdoblju od siječnja 2011. do prosinca 2018. godine, dakle punih osam godina.

U prvome dijelu knjige, koji donosi petnaest tekstova, sustavno se promišlja o grijehu svih grijeha, dotično o oholosti, predstavljajući intimne strukture toga glavnog i korijenskog grijeha za kojega je sv. Augustin ustvrdio da je initium omnis peccati – početak svakoga grijeha. No trebaju su također zasijecale u živo tkivo društvene i crkvene zbilje pa donose promišljanja o aktualnim temama i izazovima, a ne samo o teološkim načelima. Zbog toga se na načelna promišljanja o strukturama grijeha oholosti nadovezuju promišljanja o nekim konkretnim eklatantnim manifestacijama struktura grijeha oholosti u hrvatskome društvu. Treći dio ove knjige donosi promišljanja o manifestacijama struktura grijeha oholosti u međunarodnoj zajednici. U četvrtome dijelu knjige sadržana su promišljanja o vjeri i milosrđu kao jedinom istinskom i djelotvornom lijeku kojim možemo izliječiti smrtonosnu bolest oholosti koju može izliječiti samo Bog svojim milosnim zahvatom.

Preuzeto sa stranica Kršćanske sadašnjosti

Contact us

Catholic Faculty of Theology in Đakovo

IBAN account:
Faculty: HR4523900011100474440
Dorm: HR3123900011500027586

 

The website KBF in Đakovo uses cookies to ensure a better user experience and functionality of the site. By continuing to browse the website, you agree to the terms of use.