Događanja

Otvorena izložba posvećena 20. obljetnici smrti biskupa Ćirila Kosa

Autor:  Tuesday, 23 May 2023 |

U utorak, 23. svibnja 2023. u prostorima Središnja nadbiskupijske i fakultetske knjižnice Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu otvorena je izložba pod naslovom „ Biskup Ćiril Kos- čovjek, svećenik i pastir (1919.2003.).

Pozdravnu riječ okupljenima uputila je Tihonija Zovko, dipl. teolog i knjižničarska savjetnica, voditeljica Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice podsjećajući okupljene da su mnogi od prisutnih imali čast poznavati, studirati i raditi u vrijeme kada je biskup Ćiril živio i djelovao u poniznosti i jednostavnosti života. Izložba obuhvaća 46 jedinica građe prikupljenih iz monografskih i serijskih publikacija knjižnog fonda knjižnice podijeljenih u četiri cjeline: prevoditeljski rad biskupa Ćirila kao duhovnika u Bogoslovnom sjemeništu, pisanu riječ biskupa Ćirila te monografske i serijske publikacije koje nam u slici i riječi prikazuju bogato svećeničko i biskupsko djelovanje. Uz knjižnu građu u izložbu je iz Nadbiskupijskog arhiva u Đakovu  za ovu prigodu ustupljeno  11 dokumenata  te zahvaljujemo dr. Vlatku Dolančiću na pomoći i susretljivosti.

 U ime Katoličkog bogoslovnog fakulteta okupljene je pozdravio v.d. dekana prof. dr. sc. Ivica Raguž izražavajući poštovanje prema životu i djelu biskupa Ćirila  te zahvalnost koja nas je okupila da bismo se prisjetili i na trenutak zastali pred čovjek, svećenikom i biskupom.

Nadbiskup  u miru dr. sc. Marin Srakić prisutnima je kroz svoja sjećanja na biskupa Ćirila govorio o njegovoj poniznosti, skromnosti i jednostavnosti života a nadasve o njegovoj ljubavi prema Crkvi.

Otvarajući izložbu đakovačko-osječki nadbiskup dr. sc. Đuro Hranić biranim riječima podsjetio je okupljene koliko je biskup Ćiril živio i značio za Bogoslovno sjemenište, bogoslove, biskupiju i Crkvu u Hrvata obnašajući odgovorne službe unutar biskupske konferencije.

Izložba ostaje otvorena do 6. srpnja u prostorima Sinodske dvorane Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice u Đakovu. Autorice izložbe su djelatnice knjižnice Tihonija Zovko i Ankica Landeka.

Tekst: Tihonija Zovko / Foto: Maria Dragomirović

 

Image Gallery

Contact us

Catholic Faculty of Theology in Đakovo

IBAN account:
Faculty: HR4523900011100474440
Dorm: HR3123900011500027586

 

The website KBF in Đakovo uses cookies to ensure a better user experience and functionality of the site. By continuing to browse the website, you agree to the terms of use.