Obavijesti

Objavljen novi zbornik radova u izdanju Biblioteke Diacovensia

Wednesday, 20 December 2023 |

U izdanju Biblioteke Diacovensia objavljen je zbornik radova «Identitet muškarca u svjetlu suvremenih rasprava o spolu i rodu» urednika izv. prof. dr. sc. Stanislava Šote, profesora pastoralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu.

Zbornik radova «Identitet muškarca u svjetlu suvremenih rasprava o spolu i rodu» okuplja radove proizišle iz Međunarodnog znanstvenog simpozija o identitetu muškarca održanog 25. studenog 2022. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu i suorganizaciji Katoličkog sveučilišta Péter Pázmány.

Zbornik donosi vrijedne priloge ovoj aktualnoj problematici, i to iz nekoliko različitih perspektiva i disciplina. Filozofsku perspektivu čine prilog Marine Novine i Ane Grgić, prilog Daniela Miščina i Ines Skelac te prilog Stjepana Radića. Slijedi pogled iz kuta biblijske teologije koji uključuje prilog Leventea Balázsa Martosa i prilog Ivana Benakovića. Prilog Odilon-Gbènoukpoa Singboa donosi pogled iz moralne i dogmatsko teološke perspektive. Za lijepe uvide iz perspektive psihologije pobrinuo se prilog Sande Smoljo-Dobrovoljski i Sandre Bjelan te prilog Josipa Bošnjakovića. Leonnel Radinski svojim prilogom čitateljima predstavlja što o ovoj temi može reći sociologija. Lucija Boljat u svojem prilogu obrađuje jedan dio ove problematike unutar crkvenoga prava, a zbornik zaključuje pogled pastoralne teologije, i to prilogom Nikole Vranješa te prilogom Stanislava Šote, urednika zbornika.

Svi oni koji su svoja promišljanja ugradili prvo u simpozij, a potom i u zbornik o ovoj aktualnoj i važnoj temi, dali su svoj doprinos onome što je naznačio Stanislav Šota na kraju svojega Predgovora Zborniku, odnosno stupili su u «dijalog sa suvremenim svijetom i izazovima s kojima se susreće današnja filozofija, teologija i ostale znanstvene discipline o čovjeku i njegovu identitetu.» Ova zadaća veliki je poticaj svima u znanstvenoj zajednici, a na poseban način humanističkim i društvenim znanostima, za još snažnije bavljenje ovom temom. Ovaj će zbornik nesumnjivo biti dobrodošao suputnik svakom čitatelju koji se odluči odazvati tom pozivu.

Contact us

Catholic Faculty of Theology in Đakovo

IBAN account:
Faculty: HR4523900011100474440
Dorm: HR3123900011500027586

 

The website KBF in Đakovo uses cookies to ensure a better user experience and functionality of the site. By continuing to browse the website, you agree to the terms of use.