Događanja

Obilježen Tjedan karijera Sveučilišta u Osijeku na KBF-u u Đakovu

Autor:  Srijeda, 15 Svibanj 2019 |

U utorak, 14. svibnja 2019. godine, u sklopu Sveučilišnog tjedna karijera, na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, u Dvorani J. J. Strossmayera, održane su aktivnosti namijenjene studentima 4. i 5. godine integriranoga preddiplomskog i diplomskog filozofsko - teološkog studija s ciljem njihova upoznavanja s mogućnostima razvoja vlastitih karijera u različitim smjerovima.

Program je započeo u 14 sati uvodnim pozdravom doc. dr. sc. Zdenka Ilića, prodekana za financije i organizaciju poslovanja, a studentima KBF-a su svoje karijere, izazove, mogućnosti i uspjehe predstavlili alumniji KBF-a.

O prvoj temi Uvjeti zapošljavanja i rada govorila je dr. sc. Teuta Rezo, predstojnica Katehetskog ureda Đakovačko - osječke nadbiskupije. Naglasivši važnost poslanja vjeroučitelja u školama, ali i da prije svega teolog mora sebe vidjeti u školi, biti kritičan prema sebi, biti svjestan svojih talenata, jasno ih prepoznavati te prema tomu usmjeravati svoj rad i smjer karijere.

Suzana Matošević, voditeljica Bračnog i obiteljskog savjetovališta u Slavonskom Brodu, u sklopu teme Zaposleni teolog na polju društveno - socijalnog rada, predstavila je vlastiti razvoj karijere i početke rada. Studentima je predložila da već danas napišu pismo najboljem prijatelju datirajući pismo u 2024. godinu u kojemu će opisati gdje su, što rade, kako su to ostvarili, koji je bio način i put realizacije. To je zapravo vizija i poslanje, a jasno strukturirano pismo može biti strategija ostvarenja vizije. Potom je Matošević naglasila da na prvome mjestu moramo poznavati sebe te je studentima podijelila listiće SWOT analize na koje je potrebno ispisati vlastite snage i slabosti te prilike i prijetnje iz okruženja, s naglaskom da prilike iz okruženja mogu poništiti vlastite slabosti, a snage mogu ukloniti prijetnje iz okruženja.

U istoj temi predstavila se Vanesa Šerić, specijalistica pastorala kriznih situacija i predsjednica udruge PUKS – Podrška u kriznim situacijama, naglasivši kako je udruga sa svojim aktivnostima vrlo brzo prepoznata u okruženju s obzirom da je osnovana krajem 2017. godine.

Nakon pauze, u drugomu dijelu, u temi Teolog i mediji govorile su Snježana Majdandžić- Gladić, urednica internetske stranice Vjera i djela te Martina Kuveždanin, djelatnica Tiskovnog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije. Snježana Majdandžić-Gladić prikazala je zanimljivost pri pretrazi pojma karijera gdje se na fotografijama uglavnom uspinje čovjek stepenicu po stepenicu do vrha, sam. To nije situacija s teologom. Poslanje podrazumijeva poniznost, služenje i zajedništvo s drugima, potrebitima. Potom je predstavila stranicu Vjera i djela, koja broji preko 30000 pratitelja. Martina Kuveždanin nakon predstavljanja svog puta i izazova koje je trebalo savladati, studentima je podijelila materijale koji su uključivali „Mali priručnik za uspješnu suradnju“ koji jasno daje upute na koji način izvještavati te koja su pravila pisanja i objavljivanja vijesti. Studentima je za knjižnicu ostavila malu, ali vrlo korisnu knjižicu „Osobni poziv“ Herberta Alphonsa, koja je na tragu onoga što su predavači već više puta spomenuli „otkrivanje najistinskijeg ja duboko preobražava najdjelotvornije se otvarajući prema društvenoj odgovornosti i odanosti kršćanskom životu i poslanju.“      

U posljednjoj temi Karitativna radionica predstavio se Igor Jakobfi, predsjednik Udruge Prijatelji svetog Martina koji je konkretno na primjeru svoje udruge ukazao na razna područja i nove prilike poslanja teologa, koji su uvjeti zapošljavanja i djelovanja te načine financiranja udruga i zadruga. Na kraju se predstavio Mišo Lukačević, koji je nakon studija teologije i rada u školi poslan na studij caritasa u Freiburg te danas radi kao pomoćnik ravnatelja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Tjedan karijera Sveučilišta u Osijeku završava 17. svibnja 2019. 

Tekst: Antonija Pranjković
Fotografija: Marija Hardi

Galerija slika

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.