Događanja

Predavanja trećeg dana TPS-a u Đakovu

Autor:  Četvrtak, 12 Rujan 2019 |

Zajednički naziv tema predavanja i diskusija trećeg dana Teološko-pastoralnog seminara u Đakovu bio je Perspektive u pastoralu braka i obitelji, a središte promišljanja, što je i tema seminara, bila je apostolska pobudnica Amoris laetitia. Održana su tri predavanje, dvije diskusije te je nakon formalnog programa uslijedilo kratko predstavljanje aktualne akcije Glasa koncila te knjige koja je usko povezana s temom seminara Amoris laetitia – vjernost ili lom, mladog Đakovčanina Hrvoja Vargića.

Prvo predavanje na temu Nadopune/izmjene postojećeg modela „Bliže priprave za brak i obitelj“ održali su doc. dr. Stanislav Šota i mag. theol. Marija Barukčić. U prvom dijelu predavanja dr. Šota prikazao je kratki model priprave za brak u RH i inozemstvu. Navodeći razne primjere iz HR i inozemstva (Phoenix - SAD i Glasgow - Škotska), ukazao je na različitost praksi unutar same HBK, a onda i u svijetu. Ističući pojedinosti npr. jednu od tema koja se iznose na pripravi za brak u Glasgowu – Obitelji iz koje dolaze zaručnici, istaknuta je mogućnost nadogradnje postojećeg modela priprave unutar naše biskupije.

Teologinja Barukčić svoj dio izlaganja temeljila je na osluškivanju Pobudnice te iznijela određene smjernice prema kojima bi trebalo voditi računa u pastoralnoj praksi. Naglasak je stavljen na osluškivanje samih zaručnika te sveukupne okoline današnjeg vremena u kojemu vladaju veliki izazovi za kršćansku kulturu i vrijednosti. Svaka biskupska konferencija trebala bi donijeti svoje smjernice, i to vodeći računa o sadržaju, pristupu i načinu djelovanja. Pritom je naglasak stavljen na rad u župama. AL napominje i važnost pučkih pobožnosti te ističe glagol 'osluškivati', u smislu praćenja. Istaknuta je i problematika požurivanja zaručnika na ženidbu te savjetuje izbjegavanje istoga, a kao sam vrhunac priprave ističe se sakrament pomirenja. U trećem dijelu dr. Šota donio je istraživanje „Religioznost mladih“ provedeno 2016./2017. g. sa studentima KBF-a u Đakovu na području Đakovačko-osječke nadbiskupije.

„Alternativni“ oblici neformalnih životnih partnerstva te socijalno-bio-etičke dileme „proširene“ plodnosti
Drugo predavanje održala je izv. prof. dr. Suzana Vuletić na temu „Alternativni“ oblici neformalnih životnih partnerstva te socijalno-bio-etičke dileme „proširene“ plodnosti. Početnom notom iznošenja problematike danas – dekadencije vrijednosti (prirodna plodnost) i obitelji (prirodno okruženje za rađanje) kao takve, također neplodnost, promiskuitet, „brak na probu“, individualnost, neovisnost o drugomu, izv. prof. dr. Vuletić svrnula je pozornost na okruženje u kojemu dolazi do naslovne problematike. Navodeći Ivana Pavla II. te Benedikta XVI. htjela je ukazati da tekuća problematika seže i u povijest prošlog tisućljeća. Polazište za nerazumijevanje i odbacivanje crkvenog učenja prof. Vuletić navodi „teško“ učenje o ženidbi unutar Katoličke crkve – mislimo na svojstva ženidbe: isključivost (samo jedan supružnik), nerazrješivost (do kraja života), te otvorenost životu (rađanje djece na prirodan način).

Nabrajajući razne oblike i mogućnosti oplodnje u svrhu rješavanja neplodnosti i rađanja djece, ukazala je na razne načine koji su koji su etički nemoralni s gledišta Katoličke crkve, te etike uopće. Jedan od glavnih razloga je iskorištavanje i ubijanje većinskog ostatka materijala ostalog poslije takvih postupaka. Kao jedno od rješenja prema AL, navela je posvajanje - velikodušan čin u kojem se posreduje Božja ljubav. Pobudnica moli za ubrzavanje procesa kojima se rješava pitanje posvajanja. Također navodi uvođenje bioetičkih savjetnika unutar centara fertilizacije, kako bi korisnici bili upoznati sa svim problemima koji prate neprirodnu oplodnu i njezine posljedice. Cilj takvih stručnjaka bio bi poštivanje svrhe bračnog života i ljubavi. Za kraj je istaknula: „I radost i teškoća poziv su na vjernost i služenje evanđelju“.

Nakon dva predavanja otvorena je diskusija u kojoj su potaknuta slična i usko vezana pitanja uz problematiku navedenu u predavanjimaa.

Bračna i obiteljska savjetovališta u službi očuvanja braka i obitelji prema AL: pomoć i podrška župnom pastoralu braka i obitelji
Treće predavanje iznijeli su doc. dr. Josip Bošnjaković i mag. theol. Suzana Matošević na temu Bračna i obiteljska savjetovališta u službi očuvanja braka i obitelji prema AL: pomoć i podrška župnom pastoralu braka i obitelji. Početna točka predavanja bile su pastoralne perspektive u radu savjetovališta (vrednovanje patnje, snaga euharistije, podrška siromašnima, briga za one u novoj vezi, pojednostavljivanje pravnih postupaka). Bitan ukaz predavača ticao se suzbijanja daljnje infekcije razvoda na stabilne brakove. U tom smjeru napomenuo se suvremeni sociološko-psihološki pristup razvodu – pri čemu se istaknulo bitnost praćenja braka od samih početaka sa svojim fazama krahova, stresova i neuspjeha. Također je prikazan cijeli niz - „tobogan“ emocija prisutnih u razvodu za bolje razumijevanje osoba koje prolaze razvod i djece uključene u takve procese.

Za perspektivu rada Savjetovališta u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji istaknuto je razbijanje mitova kod mladih bračnih parova koje oni nose sa sobom u brak. Mogućnosti rada koje predavači vide su suočavanje s posljedicama (rastavljeni) i prevencija kod zdravih brakova. Istaknuti su neki projekti koji su se provodili od strane Savjetovališta: „Kada ljubav ne uspije…“, „Susret“, „KUC! KUC! Tu sam !“ a za kraj predavanja navedeni su kriteriji dobrog razgovora: prostor, vrijeme, izrečena očekivanja, povjerljivost, vođenje natuknica, savjetovanje u paru, objektivnost, odvojiti razgovor i ispovijed.

Nakon formalnog dijela TPS-a svećenici su poslušali kratko izlaganje o tekućoj akciji Glasa Koncila, a potom je uslijedilo kratko predstavljanje knjige Amoris laetitia – vjernost ili lom đakovačkog autora Hrvoja Vargića u izdanju Salesiane. TPS je zatvorio dekan KBF-a u Đakovu, izv. prof. dr. Vladimir Dugalić.

Tekst: vlč. Filip Sertić
Fotografija: Anica Banović / Marin Ivanišić

Galerija slika

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.