Događanja

Studentima KBF-a održana uvodna predavanja u projektnu konferenciju „Prevencije trgovanja ljudima“

Autor:  Četvrtak, 16 Siječanj 2020 |

16. siječnja na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu održano su uvodna predavanja na temu o prevenciji trgovanja ljudima, koja prethodne dvodnevnoj znanstvenoj konferenciji „Prevencije trgovanja ljudima“, koje će održati u Nadbiskupskom vikarijatu u Osijeku, 17.-18.1.2020.

Uvodnu riječ uputio je dekan fakulteta izv. prof. dr. sc. Vladimir Dugalić koji je srdačno pozdravio sestru dominikanku, Marjolein Bruinen, koja je ujedno i generalna tajnica viših redovničkih poglavara u Bruxellesu te suradnica Vatikana u problematici trgovanja ljudima.

Predsjednica znanstveno-organizacijskog odbora projektne konferencije „Prevencije trgovanja ljudima“, prodekanica za nastavu i studente izv. prof. dr. sc. Suzana Vuletić naglasila je kako je trgovanje ljudima jedan od najbeskrupuloznijih primjera kršenja ljudskih prava radi stvaranja ilegalnog profita od kojeg zbog njegove globalne rasprostranjenosti nije izuzeta niti jedna država na svijetu.

Žrtvama se njihova ljudska prava krše na način da im se ograničava mogućnost kretanja, onemogućava komuniciranje sa obitelji i okolinom, te ih se u takvim okolnostima na različite načine iskorištava. Mnogi su od njih oteti s namjerom za razne oblike ekonomskih iskorištavanja: seksualnu eksploataciju, prostituciju i distribuciju pornografije, modernog ropstva prisilnog rada, ucjenjivanja mladih za uključivanje u kriminalne ulične radnje, sakaćena prosjačenja, trgovanja djecom ne/legalnim posvojenjima, kupo/prodajnih brakova, vojničenja djece, pre/prodajom organa i drugih prijestupnih namjena.

Iako je problem trgovanje ljudima prepoznat i u Republici Hrvatskoj, te su nadležna tijela kao i organizacije civilnog društva aktivne u nastojanjima njegovog suzbijanja, potrebno je još uvijek veliku pozornost posvetiti mjerama koje imaju za cilj prevenciju trgovanja ljudima i podizanje javne svijesti o ovom problemu.

Odredbe Nacionalnog plana za suzbijanje trgovanja ljudima Vlade Republike Hrvatske odbora za suzbijanje trgovanja ljudima, ističe kako je preventivno djelovanje, uz obrazovanje ciljanih skupina, izuzetno važna karika u sveobuhvatnom pristupu suzbijanju trgovanja ljudima u kojem su informiranost i upućenost u problematiku, jedan od osnovnih preduvjeta za suzbijanje ovog fenomena. Nadalje se potiče da, osim potencijalnim žrtvama, preventivne kampanje, obrazovanje ciljanih skupina i ostale aktivnosti trebaju se obraćati široj javnosti, ali i tijelima državne uprave koji rade na zakonodavnom okviru, identifikaciji te pružanju pomoći i zaštite žrtvama kao dio cjelokupne strategije suzbijanja trgovanja ljudima. Sukladno tim smjernicama koordinacije i suradnje, usklađenog razumijevanja trgovine ljudima, probudila se inicijativa pokretanja ovog projekta od strane Katoličkog bogoslovnog fakulteta.

Namjera nam je kroz trogodišnji niz aktivnosti, organizirati osvješćivanje javnosti o ovoj problematici te posebnu pozornost usmjeriti vulnerabilnim skupinama našeg društva: djeci, mladima, ženama i muškarcima, nezaposlenima i naivnima, kako ne bi bili zavedeni neutemeljenim ponudama, vrbovanjima i uvučenosti u eksploatacijske mreže „ljudskih dilera“.

Prva faza ovog projekta, osmišljena je kroz organizaciju dvodnevne znanstvene konferencije, kojom je namjera: prezentirati statističke podatke transnacionalne rasprostranjenosti ovog zločinačkog umreženog kriminala trgovanja ljudima; ukazati na oblike iskorištavanja žrtava; popratiti ih iskustvima iz prakse; prikazati pravne standarde i socijalne aspekte za suzbijanje trgovine ljudima; predstaviti mjere opreza vrbovanja; prikazati smjernice potrage za nestalima te oblike konkretnih mjera duhovne i psihološke potpore u ovakvim kriznim situacijama.

Sljedeća projektna faza, bit će ostvarena organizacijom druge znanstvene projektne konferencije u veljači 2021'godine, prezentacijom Zbornika s prvog skupa, produbljivanjem ove problematike s psihološkog i kazneno-pravnog aspekta.

Završna faza projekta osmišljena je kroz provedbu aktivnosti tiskanja brošura koje bi bile distribuirane djeci, mladima i vulnerabilnim skupinama našeg društva.

Prodekanica je pozvala sve nazočne da prepoznaju mogućnost vlastitog doprinosa i osjete se prozvanima pokušati dati svoj društveni doprinos u suzbijanju, prevenciji i konkretnim mjerama pomoći, žrtvama trgovanja ljudima.

Sestra Marjolein Bruinnen je započela predavanje kratkim filmom pod nazivom Ballerina o klasičnom primjeru trgovanja ljudima. Prikazana je djevojka Albanka koja je htjela biti balerina te je prihvativši ponudu školovanja u Italiji, tamo i otišla. No prodana je u bijelo roblje, u prostituciju. Neprestano je silovana, udarana i drogirana te je naposlijetku ubijena i bačena na smetlište kad je prestala donositi profit. To je tek jedna od mnogih priča. Sestra je stalno napominjala kako se ovakve stvari događaju u svim segmentima društva, a da žrtve često i nisu svjesne, a ako jesu, počinitelje ne prijavljuju iz straha, jer su ti čini nerijetko ucijenjeni.  Zahvaćeni su svi tipovi osoba, ali najviše žene. 

Sestra je naglasila kako je riječ o velikom lancu kriminala iza kojeg stoje brojni ljudi, a mnogi od njih su na visokim pozicijama te da se ne može učiniti puno, ali je istaknula brojne pokrete, peticije i demonstracije koje se odvijaju diljem svijeta. Također je pozvala na pažnju tijekom konzumiranja određenih proizvoda (odjeće, obuće, tehnologije, namještaja) za koje je sigurno da su plod izrabljivanja ljudi. Također je dala primjer svete Bakhite, zaštitnice zlostavljanih žena i djece, koja je i sama bila žrtva, te je pozvala na savjestan život i molitvu.

Tekst / Fotografija: Matea Milićić / Marija Hardi

 

Galerija slika

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.