Događanja

Zaključak skupa - jačanje institucionalnih napora

Autor:  Četvrtak, 23 Siječanj 2020 |

Predsjednica znanstveno-organizacijskog odbora konferencije i prodekanica za nastavu i studente KBF-a u Đakovu, izv. prof. dr. Suzana Vuletić istaknula je u zaključku kako uza sve napretke koji predstoje i koji su već ostvareni, trgovina ljudima u velikoj mjeri i dalje ostaje skriveni zločin, a identifikaciji žrtava trgovine ljudima i dalje predstavlja temeljni društveni izazov. „Unatoč globalnoj obvezi poštivanja Deklaracije o ljudskim pravima i slobodama, svjedoci smo njezina krštenja na čak preko 30 milijuna ljudi na godišnjoj razini koji su žrtve suvremenih oblika ropstva. Radi se o ljudima iz svih društveno socijalnih vulnerabilnih skupina, a posebno zabrinjavajuća skupina su djeca koja čine otprilike 27% trgovanja ljudima. Ljudski život se zbog razno raznih oblika eksploatacije svodi na ekonomsku robu“, naglasila je S. Vuletić i uputila kako se samo ponekad otkrivaju organizatori zločina, no klijenti ostaju i dalje skriveni. „Pojačani nacionalni kapacitet za otkrivanje žrtava i njihovi predatora mogao bi se postići jačanjem institucionalnih napora u borbi protiv trgovine ljudima, uključujući bolje zakonodavne reforme, koordinaciju među nacionalnim akterima, posebne kapacitete za provedbu zakona i poboljšanje napora za zaštitu žrtava i svih društvenih struktura“, naglasila je prodekanica i uputila zahvalu svima koji su sudjelovali u pokretanju početnih inicijativa ovoga trogodišnjeg projekta.

Nositelj organizacije ove znanstveno projektne konferencije bio je Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u suradnji s Đakovačko-osječkom nadbiskupijom, Upravnim odjelom za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije, Upravnim odjelom za sport, mlade i demografiju Vukovarsko-srijemske županije, Gradom Đakovom, Hrvatskim Crvenim križem – Gradskim društvom  Crvenog križa Osijek, Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu, Caritasom Đakovačko-osječke nadbiskupije i Studentskim zborom Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i Đakovu.

U suradnji s Katehetskim uredom Đakovačko-osječke nadbiskupije sudionici su dobili potvrdnice dvodnevnog stručnog usavršavanja; svi prisutni dobili su materijale sa skupa, knjižicu sažetaka izlaganja, a objavljen će biti i zbornik radova.

Tekst i fotografija: M. Kuveždanin

 

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.