Događanja

DIES FACULTATIS 2020.

Autor:  Ponedjeljak, 09 Studeni 2020 |

6. studenoga 2020. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu održana je svečana proslava dana fakulteta. Ovo je 215. godina postojanja ovog učilišta te 16. kao Fakulteta u sastavu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Proslava je započela svečanom misom u katedrali u 9 sati koju je predvodio đakovačko - osječki nadbiskup, mons. Đuro Hranić u koncelebraciji s pomoćnim biskupom, Ivanom Ćurićem te profesorima Fakulteta. U svojoj homiliji, koju je temeljio na paraboli o nepravednom upravitelju, ukazao je lukavost i dosjetljivost kojom se služe sinovi ovog svijeta. Tu snalažljivost je potrebno izokrenuti i ne koristi u loše svrhe kako bi se postigli sebični ciljevi, već kao sredstvo za postizanje dobrote, milosrđa i ljubavi za one u socijalnoj potrebi, pozivajući nas na nasljedovanje evanđelja kroz isticanje tri bitne stvari: domišljatost u ljubavi, kreativnost u dobru te većoj dozi samokritičnosti. 

Svečana proslava nastavila se  u dvorani biskupa Antuna Mandića na KBF-u. Na početku je mješoviti zbor, pod vodstvom maestra Ivana Andrića, izveo himnu Republike Hrvatske. Zatim je dekan izv. prof. dr. sc. Vladimir Dugalić pozdravio sve prisutne među kojima su bili mons. Đuro Hranić, veliki kancelar Fakulteta; rektor sveučilišta prof. dr. sc. Vlado Guberac, prof. dr. sc. Loretana Farkaš, prorektorica za nastavu i studente, pomoćni biskup mr. sc. Ivan Ćurić, doc. dr. sc. Antun Japundžić, voditelj studentskog doma, odgojitelji bogoslovnog sjemeništa, profesori/mentori KBF-a, nagrađeno nenastavno osoblje,  nagrađivani studenti, ovogodišnji diplomanti, a pozdravio je i članove njihovih obitelji koji zbog epidemioloških mjera nisu mogli prisustvovati samoj promociji, ali im je omogućeno praćenje live-streamom, zahvaljujući informatičkoj podršci sistem inženjera Marina Ivanišića. Dekan je dao kratak osvrt na prošlu akademsku godinu u kojoj su izdane dvije knjige u nizu Diacovensie i organizirano pet simpozija. Iznio je podatke o broju studenata i zaposlenika. Najavio je reakreditaciju i teologijadu kao dvije velike stvari koje se očekuju u ovoj akademskoj godini te pokretanje novih studijskih programa, zahvaljujući inicijativama prodekanice za nastavu i studente, izv. prof. dr. sc. Suzani Vuletić. Osvrnuvši se na proteklo razdoblje pandemije virusa Covid- 19, naglasio je kako se nitko ne spašava sam i da treba poticati na solidarnost u dobru. U tom vremenu su ljudi postali svjesni važnosti, ali i granica znanosti te je pozvao na propitivanje ljestvice vrjednota kao i na razmišljanje o budućnosti.

Rektor Sveučilišta, prof. dr. sc. Vlado Guberac je također pozdravio sve prisutne i izrazio zahvalnost na pozivu. Upravo zahvaljujući svećenicima, obrazovanje je bilo moguće u istočnoj Hrvatskoj jer su ga oni pokrenuli prije više od 300 godina. Zbog toga je ovaj Fakultet jedan od važnijih sastavnica sveučilišta i izrazio je punu podršku i pomoć u daljnjem razvoju i pokretanju novih studijskih programa. Naglasio je kako su i gore pandemije prošle, pa će i ova. Za kraj je čestitao diplomantima i rekao kako je diploma samo ključ koji otvara vrata dalje u znanstvenom, ali i osobnom životu.

Nakon uvodnih govora, novakinje samostana Sv. križa u Đakovu su na gitari i flauti izvele Bachov Menuet te je uslijedio svečani čin promocije 25 magistri i magistara teologije.

Povjerenstvo za nagrađivanje KBF-a, za proteklu akademsku godinu, odlučilo je dodijeliti Dekanovu nagradu za najbolji uspjeh u studiju: Luciji Tica (4,81), Kseniji Gaćarić (4,5), Vladimiru Sabi (4,83), Florijanu Zagorščaku (4,77) i Bruni Dikliću (4,98.) Nagradu za najbolji diplomski rad je dobila Ivana Žavcar s temom Poslanje katoličkih udruga: između stvarnosti i očekivanja. Prikaz djelovanja katoličkih udruga s područja Đakovačko- osječke (nad)biskupije (mentor: izv. prof. dr. sc. Vladimir Dugalić).

Dodijeljene su i zahvalnice nenastavnom osoblju za izuzetno zalaganje, voditeljici ureda za pravne i opće poslove, Danijeli Išasegi Drenjančević te spremačicama Đurđici Bjelobrk i Ivi Vrtarić. Zahvalnicu Fakulteta dobio je umirovljeni profesor dr. sc. Slavko Platz, povodom 85. rođendana. Proslava je završila studentskom himnom, Gudeamus Igitur, koju je izveo mješoviti zbor zajedno sa svim uzvanicima.

Tekst: Matea Miličić

Galerija slika

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.