Događanja

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu sudjelovao u „Festivalu znanosti“

Autor:  Petak, 26 Travanj 2024 |

Od 22. – 27. travnja 2024. u organizaciji Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku organizirana je manifestacija pod nazivom Festival znanosti. Ovom manifestacijom želi se popularizirati znanost među općom populacijom, a napose među djecom i mladima. Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu u sastavu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku aktivno se priključio istoj manifestaciji kroz organizaciju tribina i radionica za učenike osnovnih i srednjih škola.

Kako je tema ovogodišnjeg festivala inteligencija svaka je sastavnica Sveučilišta na sebi svojstven način nastojala pristupiti zadanoj temi. KBF u Đakovu je tako organizirao dvije tribine pod naslovom „Umjetna inteligencija u Bibliji – Chat GPT – Kakve to veze danas uopće ima s našim životima?". Na tribini je predavač bio dr. sc. Ivan Benaković, profesor biblijskih znanosti s istoimenog fakulteta.

Prva tribina organizirana je u suradnji s Osnovnom školom Ivana Mažuranića  Vinkovci, u utorak 23. travnja 2024. godine, u prostorima škole. Tribini su prisustvovali učenici osmih razreda. Tribinu je otvorila pozdravnim riječima ravnateljica gđa. Marina Markić predstavljajući temu Festivala i predavača. Uslijedilo je interaktivno predavanje dr. Benakovića u kojemu je na zanimljiv način govorio o odnosu inteligencije i umjetne inteligencije.

Definirajući vrste inteligencije koje posjeduje čovjek dr. Benaković je potom govorio o sve većoj tendenciji priklanjanja ka onome što nazivamo umjetnom inteligencijom. Ako se inteligencijom smatra skup znanja i vještina za snalaženje u zadanim okolnostima života, umjetna inteligencija je sposobnost izvođenja operacija i snalaženja u istim okolnostima no odlikuje ju neživa stvarnost jer čovjek nije temeljni protagonist djelovanja.

U svijetu u kojemu živimo vidimo veliku korisnost umjetne inteligencije kao primjerice mogućnost dolaska do informacija na uistinu brz način te pohranjivanje velikih količina podataka na jedno mjesto bez da ih se mora pamtiti. Istodobno korištenje umjetne inteligencije čovjeka može otuđiti od realne stvarnost stvarajući od njega virtualnog nomada, odnosno čovjeka koji jer je prečesto pred ekranom nije više sposoban za stvaranje socijalnih interakcija što ga samim time čini sve manje čovjekom. Poznati njemački klinički psihijatar Manfred Spitzer govorit će i o fenomenu atrofiranja mozga budući čovjek prepušten umjetnoj inteligenciji više ne koristi njegov puni potencijal. Isto tako, bilo je govora i o opasnostima ovisnosti kao što je pretjerano korištenje interneta i društvenih mreža koje čovjeka odvajaju od procesa rasta i sazrijevanja u realnosti odnosa koje bi trebala odlikovati emocija i znanje. Na koncu tribine dr. Benaković je zaključio kako je umjetna inteligencija nešto što je korisno, no kako se njome treba znati pravilno služiti. U protivnom, čovjek kao biće kulture, emocija i odgovornosti biva zamijenjen tehnologijom, a samim time biva uskraćen u onome što je lijepo, dobro i plemenito, a svojstveno je samo čovjeku.

Upravo su biblijski tekstovi oni koji nas uče odnosima koji nisu virtualni, nego realni. Odnosima u kojima se Isus Krist prikazuje kao izuzetno inteligentna osoba te sve nas uči biti čovjekom inteligencije i to prije svega one emocionalne inteligencije. Drugim riječima, promatrajući Kristov primjer života čovjek razvija emocije i duhovni potencijal u pravom smislu te riječi te postaje sve više čovjekom.

Tribina istog naziva u dogovoru s ravnateljem Gimnazije Županja gospodinom Ivicom Živkovićem održala se 25. travnja u prostorima amfiteatra županjske gimnazije namijenjena učenicima svih županjskih srednjih škola (Obrtničko-industrijske srednje škole; Tehničke škole; Gimnazije). Kako u osnovnoj školi, tako i u srednjim školama u kojima se održavala ova lijepa manifestacija, učenici su se svojim pitanjima i promišljanjima mogli uključiti u raspravu te iznijeti svoja mišljenja o navedenoj temi. Na koncu su se svi složili kako bi ovakve tribine i radionice s učenicima posredstvom čitanja Biblije i primijenjene teologije trebalo češće organizirati u našim školama jer su prilika učenicima da na interaktivni način uče o sebi i o svojoj vjeri.

Tekst: Antonija Pranjković

 

Galerija slika

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.