Događanja

Održano predavanje o Josipu Lovretiću na KBF-u (VIDEO)

Autor:  Srijeda, 14 Studeni 2018 |

Dana 13. studenoga 2018. godine Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu zajedno sa Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti te Društvom hrvatskih književnika u Zagrebu u prostorijama KBF-a u Đakovu održao je predavanje pod nazivom „Josip Lovretić (1865. – 1948.) svećenik, etnograf i književnik, u povodu 70. godišnjice smrti“.

Tom prilikom gostujuća predavačica bila je dr. sc. Anita Bilić, znanstvena istraživačica i upraviteljica Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima. Moderator skupa bio je prof. dr. sc. Pero Aračić koji je zajedno sa prodekanom Fakulteta izv. prof. dr. sc. Stjepanom Radićem izrazio dobrodošlicu svima prisutnima, istaknuo ovaj novi oblik suradnje između HAZU-a i Fakulteta te naglasio važnost uloge Crkve, konkretno Lovretića, u oplemenjivanju društva. Nakon uvodnog pozdrava dr. Bilić je sve prisutne upoznala prije svega sa Lovretićevom bogatom biografijom, njegovim djetinjstvom, mladenaštvom i razdobljem plodnoga djelovanja. U prvom redu je naglasila kako je Lovretića posebice obilježila ogromna ljubav prema narodu, njegova briga za kulturu i duhovnost hrvatskoga naroda. Njegov kompletni red, rekla je Bilić, bio je pod okriljem etnografije te je sam stvorio veliku čitateljsku publiku svojim književnim djelima, informirajući o životu i običajima svojeg naroda. Izrazila je svoje oduševljenje Lovretićevom uporabom šokačkoga jezika u svojim djelima te je zahvalila svima koji su doprinijeli ovom istraživačkom radu o Lovretiću. Na koncu izlaganja uslijedila je i kratka rasprava svih prisutnih.

Tekst / Fotografija: Slađana Bradarić / Brigita Kukuruzović

 Video prilog možete pogledati na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=Ahf0-PGbrRU&feature=youtu.be

Galerija slika

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.