Događanja

Održano gostujuće predavanje profesora Mirka Ćurića (VIDEO)

Autor:  Srijeda, 16 Siječanj 2019 |

Dana 15. siječnja 2019. godine u dvorani Josipa Jurja Strossmayera na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu održano je predavanje na temu: „Nikola Tordinac (15. 12. 1858. – 21. 2. 1888.) - svečenik i književnik, u povodu 160-e obljetnice rođenja“.

U organizaciji:

  • Hrvatske akademije znnosti i umjetnosti (Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Đakovu)
  • Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, Sveučilišta Josipa Jurja Storssmayera u Osijeku
  • Društva hrvtskih književnika iz Zagreba

Gost predavač bio je profesor Mirko Ćurić.

Dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta izv. prof. dr. sc. Vladimir Dugalić nakon upućenih riječi dobrodošlice izriče kako je važno isticati naše „velikane“ iz prošlosti. Umirovljeni profesor Petar Aračić upoznaje nas s predavačem gosp. Mirkom Ćurićem te naglašava kako je nekolicina Ćurićevih djela prevedena na: engleski, poljski, mađarski i makedonski jezik.

Iako Nikola Tordinac umire vrlo mlad, ono što je učinio u svome kratkome ovozemaljskome životu ostvavilo je dubok trag. Rođen je u Đakovu od majke Terezije rođ. Josipović (domaćica) i oca Ivana (stolar). Nikola svoju prvu zbirku pjesama posvećuje stricu Jurju Tordincu koji je u njegovom životu odigrao važnu ulogu.

Sam Nikola je bio zaljubljenik u susjednu nam Bosnu i Hercegovinu. U Vukovaru izdaje knjigu pod nazivom „Hrvatske narodne pjesme i pripovjetke Bosne“.  Prema pričama koje je Nikola pisao svi ga svrstavaju u pisca hrvatskog sela. Ćurić ističe kako je to laž, i da trebamo pogledati pisanu i objavljenju ali i neobjavljenu ostavštinu Nikole Tordinca.

Prema službenim informacijama koje nosi Ćurić, Nikola Trodinac je prvi svjetski prevoditelj velikog pisca Karla Maya. Jedno od važnijih djela koje je Nikola napisao svakako je i Đakovački spasovdan u kojem opisuje oslobođenje grada od Turaka. Na samom kraju izlaganja Ćurić pušta filmski uradak o Tordincu te tim kratkim uratkom zaključuje svoje izlaganje o velikom đakovačkom piscu.

Tekst / Fotografija: David Ferić / Marija Hardi

Video prilog o održanom predavanju možete pogledati na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=BSz3bD5C7uA&feature=youtu.be

Galerija slika

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.