Obavijesti

Novi broj Diacovensije

Ponedjeljak, 08 Srpanj 2019 |

Objavljen je drugi broj dvadeset i sedmog godišta znanstevnoga časopisa Diacovensia. Uvodno promišljanje napisala je Silvana Fužinato, a tema je poziv na svetost u svjetlu Kristovih blaženstava.

U ovom broju objavljeno je sedam znanstvenih radova. Stjepan Radić autor je članka pod naslovom Ontološka dimenzija (moralnoga) čina u svjetlu grijeha i krivnje. Ivica Raguž piše rad u kojem predstavlja promišljanja njemačkoga teologa Erich Przyware o reformaciji. Jedan u nizu radova objavljen je na njemačkom jeziku, a tema je antropologija pastoralne konstitucije Gaudium et spes iz kristološke perspektive. Naslov toga rada je Der Mensch von Christus her – Die christozentrische Anthropologie in der Pastoralkonstitution Gaudium et spes, Artikel 22 autorice Nedjeljke Valerije Kovač. Hrvoje Mesić objavio je svoja istraživanja u članku Baštinska građa Župe sv. Mihaela Arkanđela u osječkoj Tvrđi: ishodište kulturnoga pamćenja grada.

U nastavku je moguće pročitati rad Marija Volarevića koji iz perspektive teološke antropologije proptuje Utjecaj rodne ideologije na ekologiju čovjekove spolne naravi. Tema rada autorice Gabrijele Kišiček je Važnost epideiktičkoga žanra u klasičnoj i suvremenoj retorici oslikana na primjeru analize božićnih poruka nekih hrvatskih biskupa. Ovaj broj zaključen je člankom Kršćanstvo na tlu Srbije od prvih početaka do dolaska Slavena koji je napisala Mirja Jarak.

U rubrici Prikazi tri su recenzije. Hrvoje Kalem predstavio je djelo Credere e non credere. La fragilita della fede nel mondo di oggi, a Suzana Vuletić prikazala je knjigu Marija Volarevića koja nosi naslov Žena u obitelji, društvu i Crkvi. Feminizam, rodna ideologija i crkveni nauk. Boris Vulić napisao je prikaz novoga sveučilišnoga udžebnika Liturgijska sakramentologija autora Zvonka Pažina.

Tekst: Dino Klem

 

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.