Obavijesti

Objavljen novi zbornik radova u izdanju Biblioteke Diacovensia

Srijeda, 20 Prosinac 2023 |

U izdanju Biblioteke Diacovensia objavljen je zbornik radova «Identitet muškarca u svjetlu suvremenih rasprava o spolu i rodu» urednika izv. prof. dr. sc. Stanislava Šote, profesora pastoralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu.

Zbornik radova «Identitet muškarca u svjetlu suvremenih rasprava o spolu i rodu» okuplja radove proizišle iz Međunarodnog znanstvenog simpozija o identitetu muškarca održanog 25. studenog 2022. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu i suorganizaciji Katoličkog sveučilišta Péter Pázmány.

Zbornik donosi vrijedne priloge ovoj aktualnoj problematici, i to iz nekoliko različitih perspektiva i disciplina. Filozofsku perspektivu čine prilog Marine Novine i Ane Grgić, prilog Daniela Miščina i Ines Skelac te prilog Stjepana Radića. Slijedi pogled iz kuta biblijske teologije koji uključuje prilog Leventea Balázsa Martosa i prilog Ivana Benakovića. Prilog Odilon-Gbènoukpoa Singboa donosi pogled iz moralne i dogmatsko teološke perspektive. Za lijepe uvide iz perspektive psihologije pobrinuo se prilog Sande Smoljo-Dobrovoljski i Sandre Bjelan te prilog Josipa Bošnjakovića. Leonnel Radinski svojim prilogom čitateljima predstavlja što o ovoj temi može reći sociologija. Lucija Boljat u svojem prilogu obrađuje jedan dio ove problematike unutar crkvenoga prava, a zbornik zaključuje pogled pastoralne teologije, i to prilogom Nikole Vranješa te prilogom Stanislava Šote, urednika zbornika.

Svi oni koji su svoja promišljanja ugradili prvo u simpozij, a potom i u zbornik o ovoj aktualnoj i važnoj temi, dali su svoj doprinos onome što je naznačio Stanislav Šota na kraju svojega Predgovora Zborniku, odnosno stupili su u «dijalog sa suvremenim svijetom i izazovima s kojima se susreće današnja filozofija, teologija i ostale znanstvene discipline o čovjeku i njegovu identitetu.» Ova zadaća veliki je poticaj svima u znanstvenoj zajednici, a na poseban način humanističkim i društvenim znanostima, za još snažnije bavljenje ovom temom. Ovaj će zbornik nesumnjivo biti dobrodošao suputnik svakom čitatelju koji se odluči odazvati tom pozivu.

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.