Obavijesti

TÜCK, Jan - Heiner: U neopozivu savezu. Sabor i Židovi: 50 godina Nostra Aetate

Utorak, 23 Veljača 2016 |

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u akademskoj godini 2014. /2015. godine, prigodom 200. obljetnice Strossmayerova rođenja, pokrenuo je niz predavanja pod nazivom „Lectio Strossmayer“. „ Lectio Strossmayer“ ima za nakanu  pozivati ugledne mislioce iz Hrvatske i inozemstva koji bi, na tragu biskupa Josipa Jurja Strossmayera, promišljali aktualna pitanja Crkve, društva, politike. Na taj način Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu želi u Strossmayerovu duhu doprinijeti promišljanju gorućih pitanja današnje Crkve, društva i kulture.

Knjiga „ U neopozivu savezu. Sabor i Židovi:  50 godina Nostra Aetate „, prof. dr. sc. Jana-Heinera Tücka s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Beču (Katholisch-Theologische Fakultät, Universität Wien) prva je u nizu Lectio Strossmayer. Autor je u uvodu  kratko  prikazao antijudaističke struje koje u Crkvi nisu minule nakon II. vatikanskog sabora, u tu svrhu komentirani su navodi i teze Katekizma Bratstva sv. Pija. U drugom dijelu  se pozabavio papom Ivanom XXIII. koji je i prije II. vatikanskog sabora počeo pružati ruku Židovima. U trećemu dijelu, govori o poletu i novoj snazi kojom su post-saborski pape nastavili produbljivati nauk i provoditi naputke Nostra aetate. U završnom poglavlju prof. Tück još se jednom osvrnuo na hermeneutiku II. vatikanskog sabora koja je, kroz deklaraciju Nostra aetate pozitivno artikulirala stav Crkve prema Židovima i zadala, i danas svježe, smjernice za dijalog sa židovstvom. Izdanje je dvojezično.

 

Iz predgovora Ivica Raguž, dekan Katoličkoga  bogoslovnog fakulteta u Đakovu

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.