Obavijesti

Novi broj Diacovensije

Utorak, 09 Travanj 2019 |

Objavljen je prvi broj dvadeset i sedmog godišta znanstevnoga časopisa Diacovensia.

Boris Vulić uvodne misli posvetio je velikome njemačkom filozofu Robertu Spaemannu koji je preminuo potkraj 2018. godine.

Ovaj broj sadrži niz članaka koji promišljaju aktualno stanje Crkve đakovačko-osječke, odnosno plodove Druge biskupijske sinode đakovačke i srijemske. Članci su nastavak promišljanja započetih na znanstvenome kolokviju održanom u svibnju prošle godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu povodom desete obljetnice objavljivanja dokumenta Ti si Krist za nas i za sve ljude. Izjave i odluke Druge biskupijske sinode đakovačke i srijemske.

Ivana Bendra autorica je izvornoga znanstvenoga rada pod naslovom Iskustva župnika u (ne)ostvarenju Izjava i odluka Druge biskupijske sinode đakovačke i srijemske. O Stanju i perspektivama laikata u postsinodskom vremenu –       s posebnim osvrtom na vjeroučitelje laike pisao je Igor Jakobfi, a Stanislav Šota donosi analizu pastoralnih nastojanja nakon proglašenja spomenutoga dokumenta.

U ovom broju još su tri izvorna znanstvena rada. Šimo Šokčević piše članak Josef Pieper i John Henry Newmann o neformalnoj sigurnosti vjere, a Hrvoje Kalem autor je rada koji nosi naslov Doprinos evangelizacije humanizaciji naših odnosa. O Kategoriji prostora u trinitarnoj teologiji Jürgena Moltmanna pisala je s. Marija Pehar.

U radu Otkrivajući značenje i smisao izabranih temâ i motivâ biblijsko-teološkoga opusa Adalberta Rebića autorica Dafne Vidanec promišlja o doprinosu tog značajnog hrvatskog teologa. Posljednji članak u nizu rad je pod naslovom Djelom svjedočiti ljubav. Prilog filozofijsko-religiologijskoj raspravi o odgoju koji je nastao u koautorstvu Tomislava Krznara i Tajane s. Marije Zrno.

U rubrici Prikazi dvije su recenzije. Josip Bošnjaković predstavio je djelo 12 pravila za život autora Jordana Petersona, a Suzana Vuletić prikazala je knjigu Mirjane Radan koja nosi naslov Zamjensko majčinstvo. Bioetičke prosudbe.

Tekst: Dino Klem

 

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.