Događanja

Misa zaziva Duha Svetoga na početku nove akad. godine na Sveučilištu

Autor:  Ponedjeljak, 09 Listopad 2023 |

U nedjelju, 8. listopada 2023. u osječkoj konkatedrali slavljena je misa zaziva Duha Svetoga za početak nove akademske godine na osječkom sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera. Misno slavlje predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, a koncelebrirali su mons. dr. Ivica Pažin, v.d. dekana Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, vlč. dr. Davor Vuković, sveučilišni kapelan i v.d. prodekana KBF-a u Đakovu, vlč. dr. Boris Vulić, v. d. prodekana KBF-a u Đakovu, vlč. Mario Žigman, župnik Župe sv. Luke evanđelista u Josipovcu, nadbiskupijski povjerenik za pastoral mladih i studentski kapelan Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku te tajnik Nadbiskupijskog ordinarijata, vlč. Nikola Klemen.

Na početku mise nadbiskup je pozdravio okupljene članove akademske zajednice, rektora sveučilišta prof. dr. sc. Vladu Guberca, sve dekane, prodekane, profesore i profesorice, sve okupljene studente i druge okupljene vjernike. Nakon uvoda, u službi riječi sudjelovali su rektor, prof. Guberac, čitajući prvo čitanje i psalam, čitajući drugo čitanje prof. dr. sc. Ivan Trojan, dekan Filozofskog fakulteta u Osijeku te studentica Karla Vojedilov čitajući molitvu vjernika.

Na početku svoje propovijedi nadbiskup Hranić istaknuo je kako je po Božjoj riječi pred vjernicima slika vinograda (Mt 21, 33-43), „ali i da je ovaj svijet, da smo mi sami, kao i naši životi Božji vinograd. Bog nam ga je darovao i povjerio na upravljanje. No, mi nismo njegovi gospodari. Često nam se čini da je život potpuno naš, slobodno donosimo odluke, upravljamo životom, svakoga tko bi nam htio osporiti to da je život skroz naš, mi odbacujemo jer želimo pod svaku cijenu biti vlasnici i upravljati svojim životom“.

Mi danas, razmatrajući nad ovim tekstom, želimo priznati Boga kao vlasnika svoga vinograda, kao darivatelja života i pozivamo ga da u njega uđe. Ne odbacujemo ga, nego se radujemo njegovu dolasku i njegovoj prisutnosti, ne mislimo da gubimo slobodu priznanjem da je Bog vlasnik našeg vinograda, tj. života. On nas u svemu tome podržava i snaži, stalo mu je da mi uspijemo jer je naš uspjeh i njegov uspjeh“, rekao je nadbiskup i posvijestio: „Započinjemo novu akademsku godinu u takvom raspoloženju. Želimo odgovorno i zahvalno pristupiti vinogradu koji nam je povjeren, trudu i radu u novoj akademskoj godini. Potrebno je truditi se postići što bolje rezultate, ali da pritom ne budemo sebični i brinemo samo za sebe, svoje dobro i svoj prihod, nego da zahvalni za sve što imamo i za mogućnosti koje su nam dane plodove svoga truda i rada darujemo i drugima tj. općem dobru sredine u kojoj se nalazimo.“

Nakon pričesti zajednički je otpjevan Himan Duhu Svetomu kao molitva za početak nove akademske godine. Na samom kraju okupljenoj zajednici obratio se i konkatedralni župnik, vlč. Matej Glavica koji je pozdravio sve okupljene članove Sveučilišta i studente, zaželio im blagoslovljenu godinu koja je pred njima i pozvao članove sveučilišne zajednice na zajedničko druženje sa svećenicima u župnoj kući. Euharistijsko slavlje animirao je župni zbor mladih na čelu s vjeroučiteljicom Krunoslavom Lukač.  Anamarija Buzgo 

Izvor: djos.hr

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.