Događanja

Gostujuće predavanje prof. dr. sc. Dževada Karahasana pod nazivom „O prirodi dijaloga“ (VIDEO)

Autor:  Srijeda, 08 Studeni 2017 |

Dana 7. studenoga 2017. godine u Dvorani biskupa J. J. Strossmayera na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu održano je gostujuće predavanje prof. dr. sc. Dževada Karahasana pod nazivom „O prirodi dijaloga“.

Uvodni pozdrav održao je izv. prof. dr. sc. Ivica Raguž koji je istaknuo da je danas bitno promišljati istinu kao takvu, ali posebice istinovati u ljubavi, a u ovim mračnim vremenima uistinu su nam potrebni takvi mislioci koji misle istinu i žive ju u ljubavi. Profesor Karahasan je u svojemu izlaganju istaknuo srž prirode dijaloga: „Ja ne mogu znati sebe bez susreta s tobom i moram se suočiti s onime što nisam ja“. Iz toga slijedi da je temeljni uvjet naše samospoznaje suočenje sa svojom slikom u tuđim očima. Pritom je definirao i tri vrste odnosa u svijetu: odnos objekta i objekta, subjekta i objekta te odnos ja i ti, subjekta prema drugom subjektu. Polazeći od upravo od ovoga zadnjega odnosa naglasio je kako postoje određeni uvjeti dijaloga; kao prvo dva subjekta moraju imati nešto zajedničko, a uz tu zajedničku „temu“ temeljni uvjet dijaloga je i neslaganje jer oba subjekta imaju pravo izreći svoje mišljenje,a da ih pritom u tome nitko ne sprječava. Pravi primjer za takav odnos u kojemu vlada napetost je dijalog i skuob između književnih likova sveznajućeg Edipa i mudroga Tiresije. Oni su ekvivalentni, ravnopravni, jedan posjeduje razumsko znanje drugi sveto, nadnaravno znanje. Vraćajući se na svoju polazišnu tezu Karahasan ističe kao je suočenje sa slikom drugoga o meni nekad neugodno, nekad ugodno, ali me uvijek iznova vraća u moje granice, podsjeća me na to gdje ja prestajem. Naposljetku, u svojem završnom promišljanju profesor ističe kako je „danas dijalog gotovo nestao iz modernog društva koje promovira komotnost; u njemu su prisutni samo prividni razgovori počinju isključivanjem tema, zabranjivanjem povjeravanja, bez ikakvog interesa za sugovornika; a svatko od nas bi trebao biti svjestan da se u onome što govorimo uvijek nalazi sugovornik“, rekao je Karahasan.

Tekst: Slađana Bradarić
Fotografija: Brigita Kukuruzović

 Video cijeloga predavanja i rasprave nakon predavanja možete pogledati na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=VquouqxgyP8

Galerija slika

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

  • Petra Preradovića 17, p. p. 54
    HR - 31400 Đakovo
  • Porta: (++385) 031/802-400
    Tajništvo: (++385) 031/802-402
    Fax: (++385) 031/802-403
  • tajnistvo@djkbf.hr

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316