Događanja

Održano predavanje akademika Stjepana Damjanovića (VIDEO)

Autor:  Utorak, 12 Ožujak 2019 |

Dana 12. ožujka 2019. godine. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu u sklopu nacionalne akcije „Dani hrvatskog jezika“ 11. – 17. ožujka 2019.godine, u organizaciji Zavoda za znanstveni i istaživački rad u Đakovu, Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, Društva hrvatskih književnika Zagreb te grada Đakova održano je predavanje na temu: Jezik i identitet. Predavanje je imao akademik Stjepan Damjanović.

Nakon izražene dobrodošlice od strane dekana fakulteta izv. prof. dr. sc. Vladimira Dugalića, te dogradonačelnika grada Đakova Roberta Francema, akademik je započeo svoje izlaganje. Akademik Damjanović kaže da je identitet nešto isto, nepomično, nešto što je jednako samo sebi, dok je imati identitet zadaća koju stalno trebamo obnavljati. Broj jezika u svijetu nam nije poznat, ali svaki jezik treba braniti od napada „drugih jezika“, naime svaki jezik treba očuvati svoje riječi i ne smije dozvoliti da „drugi jezici“ počnu prevladavati u službenom govoru. Damjanović napominje da svaki jezik ima 3 vida:

  1. Jezik je znakovlje
  2. Jezik je povijest
  3. Jezik nosi neke vrijednosti

Hrvatski jezik su svi idiomi kojima se služimo, a razvio se iz praslavenskog. Razvedenost hrvatskog jezika je natprosječno velika. Hrvatski standardni jezik je najvažniji, a utemeljen je na novoštokavštini. Kako i sami znamo hrvatska kultura je dugi niz godina tropisna. Damjanović naglašava kako smo bez jezika zapravo bez imena. U svemu je presudna naša svijest da je hrvatski jezik bitna odredba hrvatskoga naroda, te da ga zajednički moramo očuvati. Sam Damjanović kaže: „hrvatski uvijek u Hrvatskoj, engleski povremeno.“ – za njega je to rješenje svih problema koje imamo pri pitanju o stranim jezicima u Republici Hrvatskoj.

Tekst: David Ferić

Video prilog o održanom predavanju možete pogledati na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=ANTsbzGqv5w

Galerija slika

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.