Događanja

Održano predstavljanje zbornika „Kamo ide istočna Hrvatska?“ (VIDEO)

Autor:  Četvrtak, 04 Travanj 2019 |

Dana 02. travnja 2019. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu održano je predstavljanje zbornika „Kamo ide istočna Hrvatska? Demografsko stanje, traženje izlaska iz krize.“. Zbornik su predstavljali dr. sc. Dražen Živić, demograf i recenzent, izv. prof. dr. sc. Vladimir Dugalić, dekan KBF-a u Đakovu te dr. sc. Pero Aračić, upravitelj Zavoda HAZU u Đakovu.

Skup je otvorio dr. sc. Dražen Živić, demograf i recenzent koji je pozdravio sve prisutne i izrazio svoje zadovoljstvo što je dio ovoga skupa. Već dulji niz godina hrvatski demografi upozoravaju na snažne posljedice hrvatskog demografskog sloma. Naša zemlja se nalazi u izrazitoj demografskoj depopulaciji, istaknuo je Živić. Veliko je i zabrinjavajuće odsustvo dugoročnog strateškog promišljanja kako uopće zaustaviti ovakav demografski pad. Demografska revitalizacija prvenstveno ovisi o političkim strujanjima, temelj takvog oživljavanja je suglasje svih aktera, od državne vlasti do poslodavaca na kojima leži donošenje strategije i ispravno provođenje demografske revitalizacije. Iako su o demografskom razvoju Republike Hrvatske napisani mnogi radovi, ipak se naglašenije treba znanstveno istraživati više o demografskim posljedicama, kako bi ti rezultati pridonijeli osvješćivanju važnosti o demografskoj politici. U nastavku izlaganja Živić se osvrnuo na zbornik te istaknuo kako je  zbornik radova upravo jedno takvo ostvarenje koje demografskom problemu prilazi s interdisciplinarnog i multidisciplinarnog gledišta. U konačnici, Živić je naglasio koji su temeljni razlozi i uzroci depopulacije, a za izlazak iz takvoga stanja potrebna je aktiviranost političkih elita kako bi se barem ublažio ovakav poražavajući pad.

Sljedeće izlaganje pripalo je dekanu izv. prof. dr. sc. Vladimiru Dugaliću koji je bio i autor i sudionik znanstvenog kolokvija i samoga zbornika. Na samom početku dekan je istaknuo kako je ova problematika demografije ključna, a u zborniku se kroz analize i grafikone prikazuje dubina i ozbiljnost ovoga problema. Problem iseljavanja ima dugoročne posljedice za nas i usko je povezan sa padom nataliteta i demografskom situacijom. U zborniku se navode 2 ključna momenta koji su razlog ovakve situacije: prvi se tiče jedne nesređene pravne države i to rađa osjećajem bespomoćnosti pa stoga mladi ljudi odlaze jer ne vide svoju perspektivu ovdje. Drugi je temeljni razlog promjena mentaliteta gdje se dijete ne promatra kao dar, nego se promatra kao teret. Zato ovaj zbornik potiče na razmišljanje koji su zapravo pravi razlozi i navodi važnu ulogu Crkve, razvijanja evangelizacijske socijalne dimenzije, važnost roditelja i civilnog društva… Demografsko pitanje je ključno i strateško pitanje hrvatske budućnosti.i baš zato treba napraviti dugoročnu demografsku politiku , pronaći sredstva za demografsku obnovu, apelirati na politiku u prvom redu, društvo i građane radi rješavanja situacije.

Zadnje izlaganje održao je prof. dr. sc. Pero Aračić, koji je svoje predavanje započeo metaforom u kojoj hrvatski narod promatra kao ljudsko tijelo koje biva napadnuto. Prema tome, naveo je pet temeljnih kolapsa našega društva: 1. ljudski kolaps po kojemu nema ženidbe ni udaje; 2. kolaps institucije braka; 3. generativni kolaps u kojemu već pola stoljeća ne pokrivamo jednostavnu reprodukciju, vrlo je malo obitelji sa 3 ili više djece; 4. mnogo je djece rođeno izvan institucije braka-prema nekim podacima čak oko 200.000 djece te posljednji, 5. kolaps iseljavanja- koji navodi kako smo u Hrvatskoj izgubili stanovnika veličine jednog Osijeka. Zapravo se, istaknuo je Aračić, našem društvu nameće mnogo pitanja koji dosežu europske razmjere. Na nama je kako ćemo postupiti u ovakvim situacijama, slijedeći Amoris Laetitiu stavlja nam se u pamet važnost personaliziranog pastorala koji  uključuje praćenje svakog braka i svake obitelji te praćenje župne zajednice. Odlučno se moramo boriti protiv vatrogasnog načina razmišljanja jer se demografsko rješava dugim nizom godina, to nije prekonoćni proces, istaknuo je Aračić.

Tekst: Slađana Bradarić
Fotografija: Marija Hardi

Video prilog o održanom predavanju možete pogledati na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=tMycshKNi2Q

Galerija slika

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.