Novi naslovi

Branko Ostajmer, Marijan Šabić: Janko Tombor - književnik i političar

Monografiju o Janku Tomboru autori su podijelili na dva dijela. Prvi je dio posvećen književnom, a drugi političkom radu ovog hrvatskog književnika, političara i katoličkog svećenika slovačkog podrijetla. 

U prvom poglavlju autori lociraju mjesto Janka Tombora u dosadašnjoj povijesti hrvatske književnosti, od studije kojom je Nikola Andrić još za Tomborova života revalorizirao njegov književni rad (1906.) do novijih književnopovijesnih rasprava (K. Boras, M. Šimundić, M. Ćurić) i objavljivana sabranih djela Janka Tombora (2008.). Iako se u tom razdoblju može pratiti određeni konsenzus o vrijednosti Tomborova književnog djela, napose njegovih proza objavljenih za vrijeme neoapsolutizma, do ove monografije još nije objavljena studija koja bi dala sustavni pregled Tomborovog književnog, publicističkog i kulturnog rada. 

U drugom dijelu knjige autori razmatraju politički segment Tomborove javne djelatnosti, a toj su temi dosad hrvatska historiografija i publicistika pridavale znatno manje pozornosti negoli književnom. Autori koji su se bavili Tomborom u pravilu su bili književni povjesničari, u svojim su se radovima nužno doticali i njegove političke djelatnosti, ali svi ti osvrti bili su kvalitetom slabiji od osvrta na Tomborov književni lik i djelo. Karakteristično je, također, da je u leksikonima i enciklopedijama Tombor prvenstveno zastupljen temeljem književnoga kriterija, dok se njegovo desetljeće na hrvatskoj političkoj sceni jedva spominje ili uopće ne spominje.

(Preuzeto iz Sažetka)

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.