Novi naslovi

Rüdiger Safranski: Nietzsche: biografija njegove misli

Rüdiger Safranski (1945) je teoretičar književnosti, filozof i pisac. Studirao je filozofiju, između ostalih kod Theodora W. Adorna, germanistiku, povijest i povijest umjetnosti u Frankfurtu na Majni i Berlinu. Radio je na berlinskom sveučilištu (FU) od 1972. do 1977. kao znanstveni novak na Odsjeku za germanistiku gdje je doktorirao 1976. Idućih desetak godina uređuje časopis Berliner Hefte čiji je suosnivač. Proslavio se knjigama o F. Schilleru, ETA Hoffmannu, A. Schopenhaueru, F. Nietzscheu, JW Goetheu i M. Heideggeru. Od 2002. do 2012. vodio je emisiju Filozofski kvartet zajedno s Peterom Sloterdijkom. Rüdiger Safranski je dobitnik književne nagrade Zaklade Konrad Adenauer (2014), nagrade Thomas Mann (2014), nagrade Ludwig Börne (2017) i nacionalne nagrade Njemačke (2018). Do sada su na hrvatskom prevedene dvije njegove knjige, Koliko globalizacije čovjek može podnijeti? (2008) i Koliko istine čovjeku treba? (2010.).

Ja znam svoju sudbu. Jednom će se uz moje ime vezati uspomena na nešto neizmjerno - na jedan križ, kakvu nije bilo na Zemlji, na najdublju koliziju savjesti, na jednu odluku zazvanu protiv svega što se dotad vjerovalo, što se tražilo i što je bio svet. Ja nisam čovjek, ja sam dinamit, piše Friedrich Nietzsche u svom djelu Ecce homo. U prvoj biografiji ikada objavljenoj na hrvatskom jeziku, vrsni poznavatelj Nietzscheova djela Rüdiger Safranski predstavlja nam velikog filozofa u svojoj kompleksnosti i svim njegovim proturječjima kroz ključne događaje u njegovom životu i kroz interpretaciju njegovih djela – Rođenje tragedije, Ljudsko, odviše ljudsko, Zora, Radosna znanost, Tako je govorio Zaratustra, S onu stranu dobra i zla, Sumrak idola, Volja za moć, Antikrist... „Ako bismo htjeli predočiti idealan, univerzalan subjekt zapadnjačke filozofske tradicije, bio bi to subjekt koji puca pod nevjerojatnim tenzijama disparatnih silnica bivanja, htjenja i trebanja. Međutim, taj idealni subjekt ne postoji, premda je čudno koliko je toga disparatnog i divergentnog u stanju shvatiti netko tko je duhovno budan. A još je začudnije koliko je toga, dakle koliko je disparatnih elemenata na upečatljiv način formulirao [...] umjetnik misli kao što je Nietzsche“, piše Safranski. Nietzsche je, i još će zadugo ostati, naš suputnik, supatnik i suvremenik. dakle koliko je disparatnih elemenata na upečatljiv način formulirao [...] umjetnik misli kao što je Nietzsche“, piše Safranski. Nietzsche je, i još će zadugo ostati, naš suputnik, supatnik i suvremenik. dakle koliko je disparatnih elemenata na upečatljiv način formulirao [...] umjetnik misli kao što je Nietzsche“, piše Safranski. Nietzsche je, i još će zadugo ostati, naš suputnik, supatnik i suvremenik.

(Preuzeto s korica knjige)

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.