Obavijesti

Nova knjiga izv. prof. dr. sc. Šime Šokčevića "Odgoj duše"

Utorak, 20 Lipanj 2023 |

U izdanju Biblioteke Diacovensia iz tiska je izišla nova knjiga izv. prof. dr. sc. Šime Šokčevića pod naslovom Odgoj duše. Knjiga osim što nastoji rehabilitirati antičke i kršćanske odgojne ideale, i time biva društveno relevantna danas kada se ti ideali gotovo zanemaruju, ona nastoji skrenuti pozornost na činjenicu da se filozofiju rijetko (ili uopće ne) uključuje u pitanje roditeljskoga odgoja, a zbog potencijala kojega ima trebalo bi puno više. To ne čudi dijelom i zbog toga što ne postoji dovoljno teoretske podloge (u smislu filozofskih knjiga i članaka) koja bi se usko bavila pitanjem roditeljstva iz filozofske perspektive.

Ova knjiga je pokušaj oblikovanja kontura koje bi trebale ići u tom smjeru, polazeći od činjenice da su roditelji prvotni odgajatelji svojoj djeci i da o toj odgojnoj relaciji uvelike ovisi slika svakog društva. Izvornost knjige temelji se na činjenici da knjiga pristupa roditeljstvu i roditeljskom odgoju polazeći od ideala kršćanske filozofije odgoja i različitih filozofskih grana nastojeći po prvi puta iz perspektive različitih filozofskih disciplina oblikovati konture roditeljskoga odgoja povjerenih im dječjih duša te na taj način potaknuti još sustavnije oblikovanje filozofskog pravca koji bi se mogao nazvati filozofijom roditeljstva. Poticaj za to pronalazi se u činjenici da je riječ o vrlo specifičnoj relaciji koja u bitnome određuje čovjekovo bivstovanje, a to je relacija roditelj-dijete. Knjiga (201 str.) po cijeni od 13,14 eura može se kupiti ili naručiti u Nadbiskupijskoj knjižari bl. Salomeje u Đakovu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.; na telefonski broj 031/802-430.

 

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.