Događanja

Dr. sc. Josip Bošnjaković izvanredni je profesor KBF-a u Đakovu

Autor:  Ponedjeljak, 03 Lipanj 2024 |

Docent Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu u sastavu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, dr. sc. Josip Bošnjaković, nakon što je ispunio zakonske uvjete, 13. svibnja 2024. godine, temeljem Odluke Matičnoga odbora za interdisciplinarno znanstveno područje – različita znanstvena područja i polja o ispunjavanju svih uvjeta, izabran je na više znanstveno-nastavno radno mjesto izvanrednog profesora u interdisciplinarnom području znanosti (teologija; psihologija).

Dr. sc. Josip Bošnjaković, rođen je 29. rujna 1978. u Vukovaru, od roditelja Josipa-Tomislava i Marije r. Duvnjak. Nakon mature u Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, ak. god. 1997./1998. upisao je Filozofsko-teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a od 1999./2000. nastavio je studij na Teologiji u Đakovu gdje je diplomirao 2002. godine. Diplomski rad iz dogmatske teologije izradio je na temu: Teologija euharistije u Ivanovom evanđelju.

Godine 2004. na Fakultetu odgojnih znanosti Papinskog salezijanskog sveučilišta u Rimu upisao je studij psihologije, te 2008. godine stekao magisterij iz psihologije. Naslov magistarskog rada bio je:  La vita come apertura incondizionata (Unbedingte Offenheit) nel pensiero di Viktor E. Frankl e Karl T. Jaspers (Život kao bezuvjetna otvorenost u mislima Viktora E. Frankla i Karla T. Jaspsersa).

Doktorski studij upisao je 2009. godine na Fakultetu psihologije Papinskog salezijanskog sveučilišta u Rimu, te je 2012. stekao stupanj doktora znanosti psihologije, na temelju istraživanja provedenog s punoljetnim srednjoškolcima u srednjim školama na području Vukovarsko-srijemske i Istarske županije o ego stanjima mladih koji su odrastali u okolnostima rata, poraća i mira. Naslov doktorskoga rada bio je:  Gli Stati dell’Io Sé degli adolescenti cresciuti in condizioni di pace, belliche e postbelliche (Stanja Vlastitog Ja adolescenata odraslih u okolnostima mira, rata i poraća). Separat doktorata (Josip Bošnjaković, Gli Stati dell’Io Sé degli adolescenti cresciuti in condizioni di pace, belliche e postbelliche. Ricerca empirica tra adolescenti croati, Università Pontificia Salesiana, Roma, 2012.) objavio je u Rimu na Papinskom salezijanskom sveučilištu u biblioteci Dottorati.

Nakon magisterija, 2008. godine, upisao je specijalizaciju iz kliničke psihologije (Transakcijska analiza) pri Višoj školi iz specijalizacije za kliničku psihologiju pri Papinskom sveučilištu Salezijana. Od 2008. do 2009. polaže stručni ispit pri državnom sveučilištu Sapienza u Rimu te se nakon toga upisuje u komoru psihologa pokrajine Lazio u kojoj ostaje upisan do 2015. godine, a ujedno je od 2013. godine član i Hrvatske komore psihologa. Specijalizaciju završava 2013. godine usmenim ispitom i pisanim radom Klinički slučaj određen pravilima EATA-e (European Association of Transactional Analysis). Od 2019. godine član je Hrvatske komore psihoterapeuta.

Kao Certified Transactional Analyst (CTA) kontinuirano vrši psihoterapijsku praksu od 2013. godine s redovitom supervizijom, a od 2021. godine postao je i privremeni edukator i supervizor iz transakcijske analize (PTSTA – Provisional Teacher and Supervisor in Transactional Analysis).

Član je sljedećih domaćih i međunarodnih udruženja: HPK - Hrvatska psihološka komora, HKPT - Hrvatska komora psihoterapeuta, UTA - Udruga transakcijske analize, EATA – European Association of Transactional Analysis, IAPR - International Association for the Psychology of Religion, ITAA - International Transactional Analysis Journal.

Od 2023. godine član je Odbora Hrvatske biskupske konferencije za bračna i obiteljska savjetovališta, te je isto tako od 2023. godine član Nacionalnog ureda Hrvatske biskupske konferencije za zaštitu maloljetnika i odraslih ranjivih osoba. Predsjednik je Hrvatskog društva bračnih i obiteljskih savjetovatelja od 2018. godine. Ujedno je i Voditelj Bračnih i obiteljskih savjetovališta te Savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja na području Đakovačko-osječke nadbiskupije.

U okviru Hrvatske komore psihoterapeuta djeluje kao Predsjednik povjerenstva za odobravanje pravaca, organizacija i edukacija od 2020. godine.

U suradničko zvanje višeg asistenta na Hrvatskom katoličkom sveučilištu izabran je 2013. godine na 40% radnog vremena, a 17. prosinca 2018. godine izabran je u znanstveno-nastavno zvanje docenta i na radno mjesto docenta u interdisciplinarnom području znanosti, polje teologija i psihologija.

Od 1. rujna 2012. je zaposlen na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku na 50% radnog vremena. Voditelj je sveučilišnog specijalističkog studija „Propedeutika psihoterapije i teoterapije“ na KBF-u u Đakovu od 2023. godine.

 

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.