Događanja

STUDIJSKO PUTOVANJE U BEOGRAD I BEOGRADSKU NADBISKUPIJU

Autor:  Petak, 07 Lipanj 2024 |

Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, u ulozi vodećeg partnera, i Pastoralnom centru papa Ivan Dobri u Beogradu, u ulozi partnera, odobren je zajednički projekt pod nazivom „Vjera i identitet - program osnaživanja identiteta Hrvata na području Beogradske nadbiskupije“ u sklopu Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije za 2024. godinu. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske sufinancira navedeni projekt u iznosu od 43.881,54 eura.

Kroz modernizaciju i obnovu biskupijskih zgrada žele se stvoriti materijalni uvjeti za jačanje vjerskog identiteta Hrvata na području Beogradske nadbiskupije. Obnovljene zgrade i novouređeni pastoralni prostori omogućit će realizaciju značajnih programa sustavne teološko-katehetske formacije koja će poticati dublje razumijevanje katoličke vjere i njezine tradicije, istovremeno promičući umijeće življenja vjere u svakodnevnom životu, vrijednosti ekumenizma i religijske tolerancije. Sukladno navedenome, osmišljene su sljedeće projektne aktivnosti:

  • Izgradnja i implementacija fotonaponske elektrane na Studentskom domu u Đakovu,
  • Opremanje Pastoralnog centra papa Ivan Dobri u Beogradu,
  • Studijsko putovanje u Đakovo i Beograd  svih važnih sudionika na provedbi projekta u svrhu prekograničnog umrežavanja, razmjene znanja i iskustva iz provedbe projekta,
  • Organizacija edukacije iz područja pripreme i provedbe europskih projekata i programa Europske unije u Beogradu za upravitelje središnjih ustanova nadbiskupije,
  • Organizacija sustavne teološko-katehetske formacije.

Đakovačko-osječka nadbiskupija i Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu potpisali su sporazum o suradnji na projektu kojim je ugovoreno da će Fakultet provesti aktivnosti studijskog putovanja u Beograd i organizaciju sustavne teološko-katehetske formacije. Za voditelja provedbe dviju navedenih aktivnosti izabran je prof. dr. sc. Šimo Šokčević, v. d. prodekana za znanost i međufakultetsku suradnju, a članovi projektnog tima su v. d. dekana izv. prof. dr. sc. Ivica Pažin, v. d. prodekani izv. prof. dr. sc. Davor Vuković te izv. prof. dr. sc. Boris Vulić, izv. prof. dr. Josip Bošnjaković i izv. prof. dr. sc. Suzana Vuletić.

Dana 4. lipnja 2024. godine održano je studijsko putovanje u Beograd na kojem su prisustvovali svi članovi uprave Katoličkog bogoslovnog fakulteta na čelu sa v. d. dekanom izv. prof. dr. sc. Ivicom Pažinom, kancelar Đakovačko-osječke nadbiskupije mr. sc. Dario Hrga, voditelj Nadbiskupijskog ureda za projekte gosp. Ivan Birkić, vicerektor Bogoslovnog sjemeništa dr. sc. Davor Senjan, vanjski suradnik gosp. Dinko Hrehorović i gosp. Tihomir Kovač te studenti Fakulteta.

Putovanje je započelo susretom s nadbiskupom metropolitom beogradskim mons. dr. Ladislavom Nemetom i posjetom Pastoralnom centru papa Ivan Dobri. Nakon toga uslijedilo je predavanje prof. dr. sc. Nenada Prokića iz Ambasade Suverenog malteškog reda te obilazak katedrale Blažene Djevice Marije. U popodnevnim satima, posjećen je Hram sv. Save i poznate beogradske ulice Kneza Mihajla, Trga Republike te tvrđave Kalemegdan. Vrhunac putovanja bila je sveta misa u župnoj crkvi sv. Antuna koju je predvodio izv. prof. dr. sc. Ivica Pažin.

Nakon mise uslijedio je  susret sa župnikom i gvardijanom fra Ilijom Alandžakom te večera u dvorištu franjevačkog samostana u Župi sv. Antuna. U prostorijama župe je održana edukacija o europskim fondovima od strane gosp. Tihomira Kovača. Nakon bogatoga dana, sudionici su se vratili u Đakovo, zadovoljni provedenim studijskim putovanjem i ostvarenim ciljevima projekta.

 


Republika Hrvatska
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije


Program prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i
Republike Srbije za 2024. godinu

 

Program prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije financiralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske.

 

Tekst: prof. dr. sc. Šimo Šokčević
Fotografija: KBFTV

Galerija slika

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.