Novi naslovi

Ilija Okrugić Srijemac: Uzklik veselja i iskrice željah piesnika i fruškogorske vile

Prigodnice objavljene u Glasniku Biskupija Đakovačke ili Bosanske i Sriemske

Brodski i Đakovački kulturni krug zajednički su objavili knjigu Ilije Okrugića Srijemca Uzklik veselja i iskrice željah Piesnika i Fruškogorske vile prigodom 125 godina od njegove smrti. Hrvatski svećenik, skladatelj, književnik i prigodničar bio je prvi Strossmayerov zaređeni svećenik te njegov suradnik do kraja svog života. Do 1860. bio je kapelan u slavonskim mjestima, potom prebendar u Đakovu, a od 1866. do smrti župnik i opat u Petrovaradinu. Pisao je pjesme, prigodnice, novele, povijesne rasprave te pučke igrokaze. Iza Okrugića ostao je niz neobjavljenih nekoliko većih sastavaka, drama, propovijedi i memoara. Neke od njegovih uglazbljenih pjesama kao što su „Divan je kićeni Srijem” „Milkina kuća” ili „Za jedan časak radosti” mnogi smatraju narodnima zbog raširenosti i popularnosti.

Ilija Okrugić Srijemac spada u najrevnije prigodničare koji upućuju svoje prigodnice biskupu Josipu Jurju Strossmayeru., njih čak 11 između 1850. i 1896. Njegove prigodnice objedinjuju različite retoričke i književne rodove te ih odlikuje ritmičnost i umetanje glazbenih elemenata. Ilija Okrugić nije samo Strossmayerov prijatelj, svećenik, opat, upravitelj tekijskoj svetišta u Petrovardinu, hrvatski književnik i glazbenik, on također predstavlja i zajednicu iz koje je potekao i u kojoj je djelovao do svoje smrti. Knjigu je priredio Mirko Ćurić, a uredio Ivan Stipić.

( Preuzeto s  stranica Novog radia: https://novi-radio.hr/brodski-i-dakovacki-kulturni-krug-zajednicki-su-objavili-knjigu-ilije-okrugica-srijemca/ )

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.