Student corner

Održane duhovne vježbe za studente laike

Sunday, 01 October 2017 |

Dana 29. rujna 2017. godine započele su duhovne vježbe za studente laike. Ovogodišnje duhovne vježbe trajale su do 01. listopada, a održavale su se, već tradicionalno, u studentskoj kapelici i u kantini studentskoga doma u Đakovu. Voditelj duhovnih vježbi bio je franjevac Darko Tepert, svećenik, franjevac provincije sv. Ćirila i Metoda, doktor biblijskih znanosti i arheologije, sveučilišni profesor, viši asistent na Katedri Svetoga pisma Staroga zavjeta.

Prvi dan duhovnih vježbi započeo je kratkim predstavljanjem profesora Teperta i uvodnim pozdravima koje je duhovnik doc. dr. sc. Grgo Grbešić uputio svima prisutnima, a posebice studentima prve godine. Nakon toga je uslijedilo prvo razmatranje koje je priredio fra Tepert,a u kojemu se prvenstveno osvrnuo na važnost šutnje i sabranosti u ova tri dana. Prema tome, upravo su samoća i tišina temelj za naš duhovni život, naglasio je Tepert. Ono što je posebice potrebno za nas kao za mlade teologe je doživljaj otvorenoga neba kako ga je nazvao Tepert. To bi značilo da je za nas svaki susret s Bogom poziv na obraćenje, a kod svakoga od nas Bog djeluje na različite načine kako bi nam uputio svoju riječ. Nakon toga prvoga dana uslijedilo je klanjanje pred Križem svih nazočnih. Drugi dan duhovnih vježbi započeo je ujutro molitvom časoslova u studentskoj kapelici. Poslije doručka i okrjepe uslijedilo je razmatranje u kojemu je Tepert naglasio važnost otvorenog neba, odnosno srca kao i prethodnog dana. Franjevac je naglasio kako je izuzetno bitno iskustvo duboke molitve, kontemplacije, u kojoj se moramo vježbati svakoga dana i pritom se naučiti udaljavati od buke današnjega vremena. Naš je konačni cilj, naposljetku, otvaranje prema drugome, Bogu i to nas razlikuje od svih ostalih religija, rekao je Tepert. Poslije predviđenog vremena za razmatranje uslijedilo je klanjanje pred Presvetim, nakon čega je krenuo i poslijepodnevni blok duhovnih vježbi u kojemu je profesor naglasio važnost slušanja Božje riječi i osluškivanja Njegove volje u svakodnevici. Naposljetku, drugi dan duhovnih vježbi završio je euharistijskim slavljem i klanjanjem pred Presvetim u studentskoj kapelici. Posljednji dan duhovnih vježbi započeo je jutarnjim časoslovom u studentskoj kapelici nakon čega je uslijedilo kratko razmatranje i svjedočanstva prisutnih studentata. U svojem kratkom razmatranju Tepert se dotaknuo teme važnosti pogleda kojim Bog gleda na čovjeka i obrnuto. Bitno je, rekao je profesor, da taj pogled upućen našim bližnjima bude pogled razumijevanja, a ne pogled interesa koji sam po sebi nije u funkciji drugoga, nego nas vodi u sebičnost. Nakon toga je uslijedilo euharistijsko slavlje i zajedničko druženje svih prisutnih.

Tekst: Slađana Bradarić
Fotografije: Brigita Kukuruzović

Image Gallery

Why study at KBF in Đakovo?

Ana Lučić

Ana Puljić

Luka Ivković

Krešimir Bošnjak

Josip Matezović

Contact us

Catholic Faculty of Theology in Đakovo

IBAN account:
Faculty: HR4523900011100474440
Dorm: HR3123900011500027586

 

The website KBF in Đakovo uses cookies to ensure a better user experience and functionality of the site. By continuing to browse the website, you agree to the terms of use.