Događanja

Inauguracija nove akademske godine na KBF-u u Đakovu

Autor:  Wednesday, 02 October 2019 |

U utorak, 1. listopada 2019. godine održana je svečana inauguracija u novu 214. akademsku godinu 2019./20. pod vodstvom dekana izv. prof. dr. sc. Vladimira Dugalića.

Posebno je pozdravio 9 studenata 1. godine te 12 novih profesora. Također je najavio 2. Teologijadu koja će se održati upravo na našem fakultetu. Dekan je smatrao prikladnim pozvati izv. prof. dr. sc. Krešimira Šimića s Filozofskog fakulteta u Osijeku koji je održao prigodno predavanje pod nazivom Mjesto teologije i teologa u današnjem svijetu. Profesor je zaželio svim budućim teolozima uspješno traganje za Logosom, za Isusom te nas pozvao biti svjedocima po Logosu koji govore o Njemu i s Njim. Nadalje je govorio o svrstavanju teologije u humanističke znanosti te o njihovom povijesnom presjeku, od Aristotelovih slobodnih znanosti i rimskih 7 umijeća, preko skolastike, humanizma, renesanse i novovjekovnih moralnih znanosti sve do suvremenih pokreta koji negiraju svaki pokušaj veličanja duha kao one biti koja leži ispod svega. Upozorio je na opasnost tih suvremenih pravaca koji humanizam i samim time čovjeka svode samo na kulture te priznaju jedino semiotiku kao onu koja jedina može tumačiti zbivanja u svijetu.

U svemu tome, se postavlja pitanje o mjestu teologije u današnjem društvu. Ona treba biti ona koja će davati smisao čovjeku u ovom tehniciranom vremenu bez vrijednosti. Ali također, teologija se ne treba baviti odgovorima na pitanja koja nitko ne postavlja, već gledati kontekst vremena u kojem se nalazi i nikako se ne smije zaboraviti vjera kao ključan faktor. Teolozi ne mogu argumentima uvjeravati ljude da Bog postoji i da ih voli, da su Njegova ljubljena djeca, već to trebaju činiti svojim životom.

Nakon predavanja profesora Šimića je kapelici Marije Majke Crkve održana sveta misa i zaziv Duha Svetoga za novu akademsku godinu koju je predvodio nadbiskup đakovačko-osječki, mons. dr. sc. Đuro Hranić. Tumačeći Matejevo evanđelje, postavio je ista ona pitanja koja Isus postavlja svojim učenicima: "Što ljudi kažu tko sam ja?" i " Što vi kažete, tko sam?" Vođen tim pitanjima, nadbiskup je govorio o važnosti poznavanja drugih, o njihovim uvjerenjima i stavovima i na tragu toga je spomenuo pitanje vjeronauka u školama definirajući te sate kao sate odgoja i učenja o ljubavi i toleranciji prema drugima i različitima. Svoju homiliju je završio pitanjem o Isusovu identitetu za svakoga. Tko je Isus za svakog pojedinca, budućeg teologa, ne dajući odgovor, već nas je time uveo u novu akademsku godinu da u njoj nađemo odgovor na to " A što vi kažete, tko sam ja?"

 

Tekst: Matea Milićić
Foto: B. Kukuruzović / A. Banović

Image Gallery

Contact us

Catholic Faculty of Theology in Đakovo

IBAN account:
Faculty: HR4523900011100474440
Dorm: HR3123900011500027586

 

The website KBF in Đakovo uses cookies to ensure a better user experience and functionality of the site. By continuing to browse the website, you agree to the terms of use.