Događanja

Završena prva faza digitalizacije »Glasnika/Vjesnika«

Autor:  Sunday, 15 March 2020 |

Tijekom veljače završena je prva faza digitalizacije »Glasnika/Vjesnika« kao zajedničkog projekta Đakovačko-osječke nadbiskupije i Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu. Prva je faza uključivala skeniranje i obradu svih brojeva ovoga časopisa - počevši od 1873. godine, kad je počeo izlaziti - za što je bilo predviđeno oko dvije godine, počevši od 20. travnja 2018. Digitaliziranje građe odvijalo se u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici u Đakovu na uređaju Zeutschel OS 12002. U projektnom timu bili su Ankica Landeka, voditeljica Knjižnice i administratorica projekta te Matija Bajt, apsolvent KBF-a u Đakovu i Mario Kovač, pomoćni knjižničar.

Podsjetimo, Sporazumom o zajedničkoj suradnji između Nadbiskupskog ordinarijata Đakovačko-osječke nadbiskupije i KBF-a u Đakovu, potpisanim 20. travnja 2018., započeo je projekt digitalizacije svih brojeva »Glasnika Đakovačke i/li Bosanske i Srijemske biskupije«, odnosno današnjeg »Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije«, ovisno o naslovima pod kojima je neprekidno izlazio od 1873. godine.

Voditeljem projekta digitalizacije imenovan je doc. dr. sc. Boris Vulić, glavni i odgovorni urednik »Vjesnika« i profesor na KBF-u. U ime KBF-a u Đakovu, u samom projektu neposrednije sudjeluje dekan, izv. prof. dr. sc. Vladimir Dugalić, kao i prodekan za financije i organizaciju poslovanja, doc. dr. sc. Zdenko Ilić.

Cilj je projekta kreiranje digitalnog časopisa »Glasnika/Vjesnika« kako bi se zaštitili njegovi vrijedni izvornici, jer je posrijedi jedan od najstarijih časopisa s obzirom na kontinuirano izlaženje u Republici Hrvatskoj, ali i učinili dostupnijima omogućavanjem pretraživanja svih njegovih sadržaja i korištenjem istih, što je važan preduvjet za nova polja istraživanja našega crkvenoga, društvenoga i povijesnog konteksta.

Nakon obavljene prve faze, preostale su još dvije. U drugoj će se fazi izraditi digitalni portal, koji će se u trećoj fazi učiniti trajno dostupnim javnosti, uz redovno ažuriranje i zaštitu digitalnog repozitorija. Plan dovršetka digitalizacije »Glasnika/Vjesnika« predviđen je za 2022. godinu, kad će se obilježiti 150. godina kontinuiranog izlaženja ovoga časopisa.

Tiskovni ured

Contact us

Catholic Faculty of Theology in Đakovo

IBAN account:
Faculty: HR4523900011100474440
Dorm: HR3123900011500027586

 

The website KBF in Đakovo uses cookies to ensure a better user experience and functionality of the site. By continuing to browse the website, you agree to the terms of use.