Događanja

Korizmena duhovna obnova za studente laike

Autor:  Monday, 11 April 2022 |

7. travnja 2022. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu održana je korizmena duhovna obnova za studente laike. Duhovnu obnovu vodio je vlč. Mario Žigman, studentski kapelan Sveučilišta u Osijeku, a glazbeno ju je animirao studentski zbor „Ruah“.

Tema obnove bila je „Oprost – ključ slobode“. Voditelj je govorio o problemima oprosta kod mladih, odnosno kako danas sve više mladih sve teže može oprostiti. Glavni razlozi nepraštanja su: povrijeđenost i oholost, odnosno ponos. Oprost je ono što ima božansku dimenziju i nadilazi prirodno. Ako ne oprostimo drugima, ni sami nećemo iskusiti slobodu, a nepraštanjem se u nama javlja ljutnja, mržnja i gorčina. Nadalje, velečasni Žigman je naveo pet zabluda o oprostu: 1. ako oprostim, moram zaboraviti; 2. ako oprostim, moram zanijekati svoje emocije; 3. opraštanje svodimo samo na voljni čin; 4. ako oprostim, zanijekat ću pravdu; 5. samo Bog oprašta. Zatim, šest koraka do oprosta: 1. donijeti čvrstu odluku da se neću osvetiti; 2. priznati povrijeđenost i uputiti se u liječenje iste; 3. priznati želju za osvetom; 4. postaviti pitanje – „Što sam naučio iz ove uvrede?“; 5. tražiti milost – moliti za oprost; 6. donijeti odluku što dalje u odnosu jer oprost i pomirenje nije isto. Na kraju voditelj navodi četiri razloga zašto oprostiti: 1. ne želimo biti pod utjecajem Sotone; 2. zbog vlastitog boljitka; 3. osvješćivanje da „nisam ni ja bolji“; 4. Krist na križu.

Obnova je nastavljena pokorničkim bogoslužjem i mogućnošću ispovijedi, a nakon toga je uslijedila sveta misa i klanjanje.

Tekst / Fotografija: Maria Dragomirović / Marija Hardi

 

Image Gallery

Contact us

Catholic Faculty of Theology in Đakovo

IBAN account:
Faculty: HR4523900011100474440
Dorm: HR3123900011500027586

 

The website KBF in Đakovo uses cookies to ensure a better user experience and functionality of the site. By continuing to browse the website, you agree to the terms of use.