Događanja

U fakultetskoj kapelici održana sveta misa povodom blagdana Marije Majke Crkve

Autor:  Monday, 06 June 2022 |

Dana 6. lipnja 2022. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu u kapelici Fakulteta održana je sveta misa povodom blagdana Marije Majke Crkve za sve studente, profesore i nenastavno osoblje Fakulteta. Sv. misu je predvodio profesor dr. sc. Ivica Raguž, a u koncelebraciji su bili izv. prof. dr. sc. Vladimir Dugalić, dekan Fakulteta i doc. dr. sc. Antun Japundžić, voditelj studentskoga doma i duhovnik za studente laike.

Profesor Raguž u svojoj je homiliji naglasio važnost Blažene Djevice Marije u životu Crkve i u životu svakoga vjernika. Ona je savršena ljudska osoba koja je primila božansku narav i u potpunosti je prožeta Božjom milošću. Za nju kažemo da je Mistična Ruža. Marijino je majčinstvo potpuno drugačije od ljudskoga majčinstva – njezino je majčinstvo božansko. Kod nje nema tjelesne volje, već samo duhovne koja vodi ka Božjoj volji. Blažena Djevica je najslobodnija osoba jer je vođena samo duhovnom voljom i time je usmjerena prema Božjoj volji. I upravo u Mariji trebamo vidjeti uzor, jer kako je nju vodila Božja volja, tako Crkvu treba voditi Kristova volja. Samo na taj način možemo biti puni milosti kao što je bila i Blažena Djevica. Profesor je naglasio kako je upravo to prva duhovna poruka koju treba upamtiti. Marija ostaje majka trajno, dakle u svakome trenu i ona djeluje uz Krista na svakoj sv. misi. Profesor je naglasio da ćemo najbolje doći do Krista ako ljubimo Blaženu Djevicu Mariju. Ne smijemo zaboraviti niti na drugu majku, a to je Crkva. Zatim je profesor objasnio da se Marijino božansko majčinstvo ostvaruje po njezinoj poslušnosti Bogu i njegovoj riječi, i po spremnosti za žrtvu. Ona je poput Abrahama prinijela za žrtvu svoga Sina za spasenje svih nas. Ako u sebi ostvarujemo poslušnost vjere i ako smo poput Marije spremni na žrtvu, tada smo sinovi i kćeri Blažene Djevice Marije. Upravo je to druga duhovna poruka. Posljednje na što se profesor posebno osvrnuo jest činjenica da kršćani, katolici uvijek ostaju djeca, a to obuhvaća tri stvari:

  1. „Pietas“: krepost koja označava osjećanje da postoji nešto iznad nas.
  2. „Humilitas“: poniznost i spremnost za učenje, trajno učenje.
  3. „Punititia“: čednost, sramežljivost. Trebamo se truditi da nam duša bude čista, čedna i sramežljiva.

Na kraju je profesor pozvao sve prisutne da se trude u svome životu nasljedovati Krista primjerom Blažene Djevice Marije.

Tekst / Fotografija: Maria Dragomirović / Marija Hardi

 

Image Gallery

Contact us

Catholic Faculty of Theology in Đakovo

IBAN account:
Faculty: HR4523900011100474440
Dorm: HR3123900011500027586

 

The website KBF in Đakovo uses cookies to ensure a better user experience and functionality of the site. By continuing to browse the website, you agree to the terms of use.