Događanja

Paljenje prve adventske svijeće

Autor:  Monday, 28 November 2022 |

28. studenog 2022. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu upriličeno je paljenje prve adventske svijeće. Program su predvodili izv. prof. dr. sc. Boris Vulić, v.d. prodekana za nastavu i studente zajedno sa studentima 5. godine. Program je započeo zajedničkom pjesmom: Padaj s neba.

Student David Ferić pročitao je prvo čitanje i psalam prve nedjelje došašća, nakon čega je profesor održao prigodnu homiliju. Istaknuo je kako su ključni pojmovi iz Pavlove poslanice svjetlo i tama. Svjetlo predstavlja one koji su Kristovi, a tama one čija su djela zla. Svako malo naiđemo na vijest da je netko umro od gladi, da nitko ne prilazi unesrećenomu u pomoć. No, znači li to da nemamo više empatije, suosjećanja i ljubavi? To nam pokazuje da smo postali slijepi i gluhi, da ne umijemo razlikovati svjetlo od tame. Postavlja se pitanje: „Uočavamo li stvari oko nas?“ Pavao nas poziva na budnost. Budnost je stanje trajne razbuđenosti na koju nas poziva ovo došašće. Sve što je važno i što me se uistinu tiče, događa se u ovom trenutku pred mojim očima. Profesor je zaključio: „Neka nas ova svijeća podsjeti na takvu budnost.“  

Student Petar Tustanovski zatim je pročitao odlomak iz homilije bl. Alojzija Stepinca nakon čega je profesor zapalio prvu adventsku svijeću istaknuvši kako je to svijeća proroka i nade. Ona je znak naše molitve i blagoslova. Profesor je pozvao da zahvalimo za sve koji su ostavili blagoslove u našim životima. 

Cijeli program završen je pjevanjem pjesme: Poslan bi anđeo Gabrije nakon čega su studentima podijeljeni medenjaci iz Karmela sv. Josipa iz Đakovačke Breznice.

Tekst: Maria Dragomirović
Fotografija: Nikolina Blažević

 

Image Gallery

Contact us

Catholic Faculty of Theology in Đakovo

IBAN account:
Faculty: HR4523900011100474440
Dorm: HR3123900011500027586

 

The website KBF in Đakovo uses cookies to ensure a better user experience and functionality of the site. By continuing to browse the website, you agree to the terms of use.