Događanja

FORMATIVNI SUSRET S MONS. IVANOM ĆURIĆEM

Autor:  Thursday, 09 May 2024 |

U utorak, 7. svibnja 2024., na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu održan je formativni susret s mons. mr. sc. Ivanom Ćurićem, pomoćnim biskupom Đakovačko-osječkim, koji je održao izlaganje naslovljeno: Sinoda o sinodalnosti. Poziv na osnaženje ljubavi i vjernosti Crkve u poslanju. Susret je moderirao izv. prof. dr. sc. Stanislav Šota.

Mons. Ćurić podijelio je svoje  iskustvo sudjelovanja na prvom zasjedanju XVI. opće skupine Sinode o sinodalnosti u Rimu, koja je započela 4. listopada 2023. godine i  trajala do 29. listopada iste godine.  Mons. Ćurić istaknuo je važnost sinodalnog procesa koji nas usmjerava prema koraku naprijed prožetim propitivanjem. O Crkvi ne možemo govoriti bez sinodalnog procesa jer je sinoda obnoviteljski put za Crkvu današnjega vremena. Sinoda želi potaknuti obnoviteljski put u cijeloj Crkvi gledajući i polazeći od onoga što Crkva danas proživljava u sebi i u iskustvu svojeg zajedništva. O takvim obnoviteljskim poticajima govorili su i drugi od članova sinode koji su bili na zasjedanju. Biskup iz Ruande, Edouard Sinayobye, naglasio je kairos Crkve danas i da je sinoda izraz potrebnih odgovora na znakove vremena današnjice. 

Prije samoga početka opće skupine Biskupske sinode, 30. rujna, upriličeno je, na Trgu sv. Petra, ekumensko molitveno bdijenje pod naslovom Zajedno okupljanje Božjeg naroda.

Nakon molitvenog bdijenja, uslijedile su duhovne vježbe za sve sinodske članove, a onda je 4. listopada, na blagdan sv. Franje, započelo sinodsko zasjedanje, koje je otvoreno svečanom misom u bazilici sv. Petra. U Sinodskoj dvorani okupilo se 365 službenih članova sinode, uz sedamdesetak gostiju i pridruženih članova. Papa Franjo je svojim pozdravom naglasio duhovnu dimenziju zasjedanja pozivajući  na slobodu iznošenja stavova i prijedloga, ali  s poštovanjem prema drugima.  Kardinal Jean-Claude Hollerich, glavni redaktor,  na početku je istaknuo: Poslani smo naučiti gramatiku sinodalnosti, sinoda nije parlament u kojem se sukobljavaju različita stajališta, nego djelo zajedničkog raspoznavanja.

Mons. Ćurić je govorio o sadržaju sinodskog zasjedanja, koje je protkano iskustvom ostvarivanja poslanja i zajedništva , te koje je došlo iz procesa slušanja i to na svim razinama crkvenog života. Dva su temeljna polazišta sadržaja: evanđeoski primjer i osnaživanje obnoviteljske snage Drugog vatikanskog koncila. Sinodalna Crkva je Crkva susreta i dijaloga, ne boji se različitosti; to je Crkva slušanja Duha i riječi, povijesnih događaja i uzajamnih slušanja među ljudima.

Sinodalno zasjedanje je bilo prožeto s tri glavne tematske cjeline: Zajedništvo koje znači, s prvim pitanjem siromašnih i potrebitih u svijetu, zatim Suodgovorni u poslanju, te Zadaće odgovornosti i autoritet.  

U radu skupštine dominirali su stavovi crkvenoga zajedništva i obnove evanđeoska puta u ostvarivanju poslanja Crkve, naglasio je mons. Ćurić. Sva su pitanja slobodno isticana uključujući i teme koje se odnose na veće zaokrete kao npr. ređenje oženjenih, pitanje đakonata žena, spolnog katoličkog morala u vidu prihvaćanja osoba, a ne u vidu promjene crkvenog nauka, te pitanja zlouporaba vjere i crkvenih službi.   

Za kraj formativnog susreta mons. Ćurić je istaknuo: Ljubav će se i vjernost sastati (Ps 85, 11), te ukazao da promišljajući tim riječima treba živjeti u iskustvu zajedništva Crkve i usvajati odvažnu ljubav koja hitra i vjernost istini koja nas uvijek poziva da smo oslonjeni u Kristu, koji je naš poziv i put.

Tekst:Jelena Živković
Fotografija: Maria Dragomirović

 

Image Gallery

Contact us

Catholic Faculty of Theology in Đakovo

IBAN account:
Faculty: HR4523900011100474440
Dorm: HR3123900011500027586

 

The website KBF in Đakovo uses cookies to ensure a better user experience and functionality of the site. By continuing to browse the website, you agree to the terms of use.