Obavijesti

Objavljena knjiga o svećeništvu dr. sc. Davora Vukovića

Monday, 01 June 2020 |

Doc. dr. sc. Davor Vuković, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije i profesor fundamentalne teologije na KBF-u u Đakovu, objavio je knjigu o svećeništvu pod nazivom: Pogled odozdo na svećeništvo. Knjiga je objavljena u nizu Biblioteka Diacovensia KBF-a u Đakovu. Recenzenti su prof. dr. sc. Ivica Žižić i doc. dr. sc. Boris Vulić. U knjizi je autor objedinio, uskladio i dodatno obogatio kolumne koje je pisao u Vjesniku Đakovačko-osječke nadbiskupije tijekom 2017. godine.

Vuković u promišljanju o svećeništvu polazi odozdo. Kako sam napominje u uvodu: “Riječ je o polazištu koje ne isključuje pogled odozgo, koji polazi od Boga, odnosno od njegove riječi i objave, no u pogledu odozdo želi se pristupiti Crkvi, duhovnosti, svećeništvu polazeći prvotno od čovjeka, od iskustva i povijesti, od konkretnosti i zbiljnosti života, uključujući pritom i slabosti, manjkavosti, ograničenosti koje ljudsko nosi sa sobom.” Autor navodi kako želi “promišljati svećeništvo u njegovoj ljudskoj i zemaljskoj perspektivi kako bismo mogli, bistra pogleda i svjesni stvarne situacije, bolje odgovoriti izazovima trajne obnove i čišćenja; kvalitetnije, ispunjenije i sretnije živjeti u Crkvi i u društvu, ali i odgovoriti izazovima svećeničkoga poslanja i nove evangelizacije.” 

U dvanaest poglavlja na 202 stranice autor promišlja o raznim temama vezanim uz svećeništvo: odnos svećenika i milosrđa, izazov šutnje i tišine u svećeničkom životu, odnos između Božje riječi i ljudskih riječi, pitanje krize svećeništva, kao i manjka svećenika, odnos svećenika i biskupa, te župnika i župljana, pitanje svećeničke duhovnosti, problem razočaranja u svećeničkom životu, napast arogancije, kušnja klerikalizma i karijerizma u svećeništvu, pitanje svećeničke autentičnosti, tema svećeničkog celibata, te na kraju, u posljednjem poglavlju, autor propituje temu Crkve i svećeništva u budućnosti.

Contact us

Catholic Faculty of Theology in Đakovo

IBAN account:
Faculty: HR4523900011100474440
Dorm: HR3123900011500027586

 

The website KBF in Đakovo uses cookies to ensure a better user experience and functionality of the site. By continuing to browse the website, you agree to the terms of use.