Events

Održano gostujuće predavanje prof. dr. sc. Miroslava Volfa (VIDEO)

Autor:  Slađana Bradarić/Kristijan Japarić Wednesday, 20 April 2016 |

U srijedu, 20. travnja 2016. godine u dvorani biskupa Josipa Jurja Strossmayera u Đakovu održano je gostujuće predavanje prof. dr. sc. Miroslava Volfa na temu "Blagostanje i religija danas". Uvodnu riječ održao je dekan KBF-a izv. prof. dr. sc. Ivica Raguž koji je pozdravio sve prisutne i predavača profesora Volfa te istaknuo kako je profesor jedan od najistaknutijih teologa u Hrvatskoj i šire. Također, profesor Raguž je istaknuo kako je povod ovoga predavanja teologija kao takva, ali i najnovija knjiga profesora Volfa.

Ovo gostujuće predavanje se odvijalo u obliku dijaloga između prof. dr. sc. Ivice Raguža i prof. dr. sc. Miroslava Volfa. Predavanje je započelo mišlju o sreći te njenom utjecaju na sve aspekte života pri čemu je profesor Volf definirao sreću kao onu koja je reducirana na čisto osjećajnu dimenziju te istaknuo i kritiku takvoga mišljenja.

Na početku samoga predavanja, profesor je obrazložio osnovnu tezu vezanu uz samu globalizaciju koju spominje u novoizdanoj knjizi. Između ostaloga, istaknuo je kako procesi globalizacije i ona sama nije sredstvo, ni način povezivanja, ona u sebi sadrži stanovito shvaćanje dobrog života. Iz toga slijedi da procesi globalizacije imaju sekularizirani efekt s obzirom na naše živote, a jedino služba Bogu kao Bogu dolazi na dobrobit našem dobitku u svijetu. Predavač je naglasio kako je izuzetno bitno dobro uspostavljanje dijaloga među religijama, jer bi postojala opasnost da globalizacija odvede ljude u ponor. Nadalje, predavač je iznio misao da je kušnja religije ta da postaje ovisna o našem ekonomskom razvoju. U nastavku predavanja, profesor Volf se osvrnuo na pitanje pomirenja među osobama, religijama i narodima. Iz toga slijedi da je važno razlikovati pomirenje i različite razine na kojima se pomirenje događa.

Na završetku, autor knjige donosi teze o društvu užitka, o religiji i Bogu. Donosi kontrast o predanju Bogu i afirmaciji svijeta, je li moguće naglasiti primat transcendencije i iz toga izvući pravi užitak iz stvorenoga te biti u svjetovnome? Jedino ako se svijet shvati kao božanski dar imamo potpuno drugi kut gledanja. Jedino onaj odnos koji je shvaćen kao božanski dar, povećava odnos prema Bogu, time dolazimo do  užitka u Bogu i užitka u svijetu. Naposljetku, profesor donosi misao o svome zanimanju kao teologa: „Ja sam teolog iz strasti i smatram se sretnim što radim ono što stvarno volim raditi, a posebice me zaintrigirala ta interdisciplinarnost same teologije…“, zaključio je Volf.

Video prilog možete pogledati na: https://www.youtube.com/watch?v=QiVUXLzlNOA

Image Gallery

Contact us

Catholic Faculty of Theology in Đakovo

IBAN account:
Faculty: HR4523900011100474440
Dorm: HR3123900011500027586

 

The website KBF in Đakovo uses cookies to ensure a better user experience and functionality of the site. By continuing to browse the website, you agree to the terms of use.