Events

Na Gregorijani održan znanstveni simpozij o biskupu Strossmayeru

Autor:  Thursday, 10 December 2015 |

Na Papinskome sveučilištu Gregoriana u Rimu 9. prosinca 2015. održan je znanstveni simpozij s temom Strossmayer, Roma e il Vaticano I. Sinodalità nella Chiesa cattolica e unità delle Chiese cristiane (Strosmayer, Rim i I. Vatikanski Sabor Sinodalnost u Katoličkoj Crkvi i jedinstvo kršćanskih Crkava). Znanstveni skup je upriličen u prigodi 200. obljetnice rođenja đakovačkog (ili bosanskog i srijemskog) biskupa Josipa Jurja Strossmayera (1815.-2015.). Organizatori su bili: Đakovačko-osječka nadbiskupija, Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu, Fakultet povijesti i kulturnih dobara Crkve Papinskoga sveučilišta Gregoriana u Rimu u suradnji s Hrvatskim povijesnim institutom u Rimu i  Papinskim hrvatskim zavodom sv. Jeronima.  Za znanstvenu koordinaciju simpozija bili su zaduženi: Tomislav Mrkonjić OFM Conv (Rim), Grgo Grbešić (Đakovo), Ivica Raguž (Đakovo), Nuno da Silva Gonçalves S.J. (Rim), Jan Mikrut (Rim) i Jure Bogdan (Rim, rektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima). Na početku skupa sudionike je pozdravio Nuno da Silva Gonçalves S.J. – dekan Fakulteta povijesti i kulturnih dobara Crkve Papinskoga sveučilišta Gregoriana i mons. Đuro Hranić – đakovačko-osječki nadbiskup metropolit. Potom je dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu Ivica Raguž uveo sudionike u rad simpozija. Simpozij je bio podijeljen u četiri sesije, dvije prije podne i dvije poslije podne.

Prvo predavanje održao je Klaus Schatz iz Frankfurta (Theologische Hochschule „Sankt Georgen“). Njegova tema bila je „Ut Ecclesia vere catholica sit“ – Sabor i univerzalnost Crkve u idejama Strossmayera na Prvome Vatikanskome  Saboru. Prvom sesijom predsjedao je Jan Mikrut s Papinskoga sveučilišta Gregoriana. U drugoj sesiji bila su predviđena tri predavanja, a prvo je održao Alberto Melloni iz Bolonje (Fondazione per le Scienze Religiose Giovanni XXIII) koji je obradio temu Rasprava na Saboru i o Saboru: od ekleziološkog trijumfalizma do svođenja rasprava na primat i nezabludivost. Potom je predavanje održala Rita Tolomeo s rimskoga sveučilišta Sapienza koja je govorila na temu: Jedinstvo Crkava u odnosima između biskupa J. J. Strossmayera  i barnabite Cesare Tondini de’ Quarenghi. Posljednja tema druge sesije bila je Ekleziologija J. J. Strossmayera. Predavanje je održao Ivica Raguž s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu. Drugom sesijom predsjedao je Jure Bogdan, rektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima. Prvo predavanje u poslijepodnevnom radu simpozija održao je Franz Xaver Bischof iz Münchena (Ludwig-Maximilians Universität) koji je obradio temu Korespodencija Döllinger-Strossmayer. Drugo predavanje poslijepodnevnoga dijela održao je Jure Bogdan (rektor Zavoda sv. Jeronima u Rimu) koji je govorio na temu Strossmayeri Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima. Treće predavanje imao je Tomislav Mrkonjić (Vatikanski tajni arhiv) koji je obradio temu Izvori o Strossmayeru u Vatikanskim arhivima. Trećom sesijom predsjedao je Giuseppe Croce (Vatikanski tajni arhiv). Posljednjom četvrtom sesijom predsjedala je Rita Tolomeo iz Rima (Sapienza Università di Roma). Posljednja sesija započela je predavanjem Milice Lukić iz Osijeka (Filozofski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayer iz Osijeka) na temu Strossmayer i glagoljska liturgija. Posljednje predavanje na simpoziju održao je  Giuseppe Croce (Vatikanski tajni arhiv) koji je obradio temu Strossmayer u Dnevniku Vincenza Tizzanija. Svaku sesiju pratila je zanimljiva i konstruktivna rasprava.

 

 

Image Gallery

Contact us

Catholic Faculty of Theology in Đakovo

IBAN account:
Faculty: HR4523900011100474440
Dorm: HR3123900011500027586

 

The website KBF in Đakovo uses cookies to ensure a better user experience and functionality of the site. By continuing to browse the website, you agree to the terms of use.