Događanja

Zavjetno hodočašće u Dragotin

Autor:  Friday, 14 May 2021 |

U četvrtak, 13. svibnja 2021. godine, profesori, djelatnici i studenti Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, išli su na zavjetno hodočašće Gospi Dragotinskoj.

Nakon okupljanja, započelo je hodočašće prema svetištu. Na putu je svatko sa svojim nakanama, molio krunicu u društvu ili samostalno. Stigavši na odredište, nakon kratkog odmora od pješačenja, započelo je svečano Euharistijsko slavlje koje je predvodio nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić. Na početku Misnog slavlja, pozdravio je sve okupljene i podsjetio kako je došlo do toga da bogoslovi i studenti KBF-a u Đakovu hodočaste Gospi Dragotinskoj. U svojoj propovjedi, govorio je o Isusovu životu, muci, smrti i uskrsnuću. Uspoređuje Isusa s vojskovođama u Rimu koji nakon pobjeda imaju trijumfe. Razlika između njih i Isusa je ta što Isus za svoje pratitelje poziva siromašne i priproste ribare čije je glavno oružje molitva. Na Veliki petak, đavao je mislio da je konačno pobijedio, ali Isus uskrsava i otvara Nebo svim vjernim dušama koje su to dugo čekale. Nadbiskup je naglasio kako moramo biti svjesni da slijediti Isusov put znači trpjeti kao što je i Isus trpio. On je bio poslan uspostaviti kraljevstvo mira i ljubavi kojeg kršćani moraju izgrađivati svojim životom, onako kako nas je naučio sam Isus, služeći svim ljudima. Svoju propovijed, nadbiskup je zaključio pozivajući sve prisutne da nastoje svoj život iz dana u dan prilagođavati Majci koja je najbolje shvatila Isusove korake, koji su često vodili kroz trnje. Nakon svete mise, uslijedio je zajednički ručak i povratak u Đakovo.

Tekst: Maria Dragomirovic
Fotografija: Bernard Prelčec

 

Image Gallery

Contact us

Catholic Faculty of Theology in Đakovo

IBAN account:
Faculty: HR4523900011100474440
Dorm: HR3123900011500027586

 

The website KBF in Đakovo uses cookies to ensure a better user experience and functionality of the site. By continuing to browse the website, you agree to the terms of use.