Događanja

Održani XIX Strossmayerovi dani

Autor:  Monday, 31 May 2021 |

Dana 29. svibnja 2021. godine, u sklopu ovogodišnjih XIX. Strossmayerovih dana, na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu održan je znanstveni skup s tematikom „Pogled na Bosnu i Hercegovinu“. Okupljene je na početku pozdravio moderator skupa vlč. dr. sc. Grgo Grbešić, koji je prigodnim riječima otvorio dio ovoga skupa „Strossmayerovih dana“. Potom su se nazočnima obratili gdin. Robert Francem, zamjenik gradonačelnika grada Đakova te u ime KBF-a u Đakovu izv. prof. dr. sc. Vladimir Dugalić, dekan.

Prvo izlaganje pripalo je mr. sc. Ivanu Zubcu u suradnji s vlč. dr. sc. Grgom Grbešićem na temu „Pogled na Bosnu i Hercegovinu u pismima biskupa Josipa Jurja Strossmayera Franji Račkom“. Profesor Zubac je naglasio kako je pitanje Bosne i Hercegovine, uslijed ustanka kršćana protiv Otomanskih represija, postalo značajno i na širem europskom području u razodblju od 1875.-1908. Rješenje poznatog problema pod nazivom i Istočno pitanje, zahvatilo je i područje Đakovačke ili Bosanske i Srijemske biskupije. Biskup Strossmayser bio je uključen u bitne aspekte rješavanja političkog i crkvenog statusa BiH, te se shodno tome u Korespodenciji koju je ostavio nalazi obilna građa na temu njegovog odnosa prema BiH.

Sljedeće predavanje pod nazivom „Bosna i Hercegovina u političkim planovima Srbije“ izlagao je  dr. sc. Petar Vrankić. Dr. sc. Vrankić naglasio je kako srpske političke planove prema BiH i drugim zemljama treba tražiti u ideologiji „Dušanova carstva“. Tu je ideologiju Srpska pravoslavna crkva pretvorila u vlastitu ideologiju. Predavač je pri tome citirao je hrvatskoga historičara i politologa Ivu Banca: „Srpska je pravoslavna crkva kanonizirala kraljevsku lozu Nemanjića. Njihova se imena spominju u bogosluženju svakog dana tijekom stoljeća podsjećajući i najubogije vjernike da su sveti kraljevi srpske krvi i jezika jednom vladali njima i da bi možda opet mogli vladati“. Na toj ideologiji temelje se brojni pokušaji i konkretne političke i vojne akcije realizacije „Dušanova carstva“ u 19. i 20. stoljeću, koji su još uvijek in fieri. Potom je istaknuo konkretne tvorce srpske i velikosrpske ideologije i politike, ne samo prema BiH, nego i prema svim zemljama gdje su se Srbi nastanili.

Tekst: Bernard Prelčec
Fotografija: Marija Hardi

Image Gallery

Contact us

Catholic Faculty of Theology in Đakovo

IBAN account:
Faculty: HR4523900011100474440
Dorm: HR3123900011500027586

 

The website KBF in Đakovo uses cookies to ensure a better user experience and functionality of the site. By continuing to browse the website, you agree to the terms of use.