Events

Predstavljena pisana baština biskupa Josipa Jurja Strossmayera

Autor:  Slađana Bradarić/Kristijan Japarić Tuesday, 19 April 2016 |

U utorak, 19. travnja 2016. godine u dvorani biskupa Josipa Jurja Strossmayera u Đakovu predstavljena je pisana baština đakovačkog ili bosanskog i srijemskog biskupa Josipa Jurja Strossmayera, koja je objavljena u četiri sveska pod naslovom "Sve za vjeru i domovinu".

Uvodnu riječ održao je prodekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta, doc. dr. sc. Grgo Grbešić. Istaknuo je kako ova četiri sveska čitateljima dopuštaju da čuju biskupa Strossmayera, njegove misli i ideje. Bez obzira na razne ideologije 19. stoljeća izvorni biskupovi tekstovi su sačuvani i dostupni u predstavljenom djelu. Svojim radom Strossmayer je udario temelje kulturnog, društvenog i crkvenog identiteta Hrvata, zaključio je profesor Grbešić.

Mons. dr. sc. Marin Srakić, jedan od sakupljača Strossmayerove pisane baštine, u nekoliko riječi je prikazao veličinu biskupa Strossmayera. Svojom svestranošću biskup je predao veliku ostavštinu hrvatskom narodu i to na kulturnom, obrazovnom, crkvenom, te političkom polju. Zbog niza neprijatelja i iskrivljenih tumačena biskupa Strossmayera, ovako skupljen izvorni tekst omogućuje da se mišljenje o Strossmayeru mijenja, istaknuo je Srakić.

Dipl. teol. Ankica Landeka u nekoliko je misli istaknula građu i sadržaj predstavljene knjige. Knjiga sadrži Strossmayerove okružnice, tj. poslanice koje su sadržajno bogate i donose ono što se nalazilo u biskupovom srcu i umu. Ovako skupljeni tekstovi pružaju priliku da se čita izvoran Strossmayer.

Završnu riječ imao je izv. prof. dr. sc. Vladimir Dugalić, profesor na KBF-u. Istaknuo je kao je kroz svoje djelovanje biskup Strossmayer pokušao povezati ljubav prema Bogu, ali i prema narodu. Četiri sveska omogućuju viđenje povijesne i društvene pozadine 19. stoljeća, ali isto tako pokazuju pravo biskupovo lice. Neke teme koje se nalaze u ova četiri sveska su: školstvo i odgoj, umjetnost i teologija.

Image Gallery

Contact us

Catholic Faculty of Theology in Đakovo

IBAN account:
Faculty: HR4523900011100474440
Dorm: HR3123900011500027586

 

The website KBF in Đakovo uses cookies to ensure a better user experience and functionality of the site. By continuing to browse the website, you agree to the terms of use.