Events

Održan Znan. skup „Strossmayer i kazališna umjetnost i Strossmayer kao inspiracija“ (VIDEO)

Autor:  Slađana Bradarić/Kristijan Japarić Saturday, 28 May 2016 |

Dana 28. svibnja 2016. godine u dvorani biskupa „Antuna Mandića“ na KBF-u Đakovo održan je znanstveni skup imenom „Strossmayer i kazališna umjetnost i Strossmayer kao inspiracija“. Znanstveni skup je započeo glazbenom točkom koja je pratila kazališnu predstavu Umjetničke akademije u Osijeku u kojoj su izvođači izvedbom i kostimografijom životvorno približili prisutnima Strossmayerov život i djelovanje. Pozdravni govor održala je doc. dr. sc. Suzana Vuletić koja je u ime KBF-a u Đakovu izrazila srdačnu dobrodošlicu gostima Akademije i prisutnima, te je ujedno zahvalila svim sudionicima i organizatorima Strossmayerovih dana.

Prvo predavanje održao je izv. prof. art Robert Raponja na temu „Strossmayer kao inspiracija“. Profesor Raponja predaje glumu i lutkarstvo te je aktivan i u raznim međunarodnim udrugama. Profesor je istaknuo da je Strossmayer posebice naglašavao važnost obrazovanja, a svoje zamisli je i aktualizirao u vidu osnivanja Sveučilišta i drugih obrazovnih institucija. Profesor ističe kako bi život, djelo i lik Strossmayera trebao potaknuti i ostale dramske pisce na pisanje scenarija, da se time osvijesti važnost Strossmayera za hrvatski narod. Profesor Raponja se osvrnuo i na osmišljenu dramsku situaciju, zasnovanu na citatima iz biskupovih pisama, a koja je doista bila dostatna za određenje karaktera velikana kao što je Strossmayer.

Sljedeće predavanje na temu „Interpretacija pisanog teksta – pisma biskupa Strossmayera“ održala je izv. prof. art Tatjana Bertok – Zupković. Profesorica je članica drame HNK u Osijeku, a aktivno je nastupala diljem Republike Hrvatske. Profesorica Bertok – Zupković  je u svojemu predavanju izlagala korespondencije između biskupa Strossmayera i Franje Račkoga, Strossmayerovog bliskog prijatelja i suradnika. Naglasila je arhaičnost jezika u samim pismima, te njihove diskusije u kojima su dvojica prijatelja obuhvatili široki opseg kulturnih, političkih i teoloških aspekata.

Posljednje predavanje u sklopu Strossmayerovih dana održala je predavačica Mirna Sabljar na temu „Glazba i glazbenici u pismima biskupa Strossmayera“. Profesorica predaje na odsjeku za glazbenu umjetnost u Osijeku. U svojemu predavanju se osvrnula na odnos biskupa Strosmayera prema glazbenoj umjetnosti. Zatim je predstavila izvore u kojima se nalazio Strossmayerov stav prema glazbi, a to su bile tri korespondencije, u kojima je  poseban naglasak stavljen na onoj između Kuhača i Strossmayera. U samim korespondencijama se pokazala biskupova iznimna briga za glazbu, a posebice za njene izvođače, dodala je Sabljar.

Nakon predavanja uslijedila je plodna rasprava.

Video prilog možete pogledati na: https://youtu.be/-UlqFfW_Jjk

Image Gallery

Contact us

Catholic Faculty of Theology in Đakovo

IBAN account:
Faculty: HR4523900011100474440
Dorm: HR3123900011500027586

 

The website KBF in Đakovo uses cookies to ensure a better user experience and functionality of the site. By continuing to browse the website, you agree to the terms of use.