Povijest

Povijest

Zgrada Teologije

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu u sastavu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku nastavlja tradiciju studija filozofije i teologije u biskupskom gradu Đakovu dugu gotovo dva stoljeća. Biskup Antun Mandić je, naime, 6. studenoga godine 1806. otvorio u zgradi nekadašnjeg franjevačkog samostana Bogoslovno sjemenište i Lyceum episcopale. Uz velike teškoće osnovan je najprije studij filozofije, koji su, iako je osnovan i uvijek ostao biskupski zavod (kao i cjelokupan Lyceum episcopale) počeli pohađati ne samo mladići, svećenički kandidati, nego i veći broj svjetovnih đaka i to ne samo iz Slavonije, nego i iz daljih krajeva, npr. iz južne Ugarske.

Studij teologije u Đakovu odgovarao je ondašnjim propisima. Potpunim teološkim studijem smatrao se onaj licej koji je imao četiri sistematizirana profesorska mjesta i isto tako četiri ispitana i odobrena profesora, što je Lyceum episcopale u Đakovu imao. Takav model studija bio je na snazi do reforme 1849., odnosno 1850. godine kad je ministar kulta i nastave grof Leo Thun donio zakon o reorganizaciji školstva, po kojoj je filozofijski odsjek postao gimnazija. Ta se reforma poklapa s imenovanjem Josipa Jurja Strossmayera za đakovačkoga biskupa 1849., koji je odmah filozofski studij dao prilagoditi učevnoj osnovi 7. i 8. razreda gimnazije, dodavši neke predmete iz filozofije. Osim toga Strossmayer se kroz 22 godine (1853.-1875.) brinuo i za studij i uzdržavanje franjevačkih bogoslova iz provincije Bosne Srebrne. Thunova reforma školstva ostaje na snazi sve do apostolskog pisma Pape Pija XI. "Deus scientiarum Dominus" 1931. Tada je filozofsko-teološki studij produžen na pet godina, a škola je dobila ime Visoka bogoslovna škola (VBŠ).

Duh obnove Drugoga vatikanskog sabora uvodi nove predmete, dolazi generacija novih profesora, a model školovanja je najviša teološka ustanova u Hrvata, Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu (KBF). Prema njegovom Statutu izrađen je 1974. i Statut VBŠ u Đakovu. Odlukom profesorskog zbora VBŠ i molbom dijecezanskog biskupa te KBF Kongregaciji za katolički odgoj odobrena je afilijacija KBF-u u Zagrebu, 10. siječnja 1987.

Povratkom Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu u državno Sveučilište i VBŠ doživljava određene reforme, pa je tako 1994. uslijedila i promjena imena. Visoka bogoslovna škola mijenja naziv u Teologija u Đakovu, usklađujući nazivlje sa Zakonom o visokim učilištima Republike Hrvatske iz 1993. Statut Teologije u Đakovu, usklađen s crkvenim i državnim propisima, Statutom Sveučilišta u Zagrebu i Statutom Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, prihvaćen je 6. rujna 1999. godine na 7. redovitoj sjednici profesora Teologije u Đakovu. Biskupski ordinarijat u Đakovu je 16. rujna 1999. godine potvrdio Statut Teologije u Đakovu, a Fakultetsko vijeće Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu prihvatilo je Statut Teologije u Đakovu na 1. redovitoj sjednici 29. listopada 1999. godine. Statut Teologije u Đakovu je 28. veljače 2000. godine stupio na snagu.

Dies FacultatisNakon molbe dijecezanskog biskupa mons. dr. Marina Srakića 7. studenoga 2003. Kongregaciji za katolički odgoj u Rimu o pastoralnoj potrebi uzdignuća Teologije u Đakovu na razinu Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, Kongregacija je prihvatila molbu te Dekretom br: 194/2004. od 4. lipnja 2005. godine osnovala Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu u sastavu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

U skladu s nedavnim izmjenama nacionalnog zakonodavstva novi (peti po redu) Statut Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu stupio je na snagu 10. veljače 2024. godine nakon odobrenja od strane Dikasterija za kulturu i obrazovanje Svete Stolice te izdane suglasnosti Senata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Postupak II. ciklusa reakreditacije Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu u sastavu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku proveden od 30. studenoga do 4. prosinca 2020. godine rezultirao je izdavanjem Potvrde o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti visokoga obrazovanja i znanstvene djelatnosti ministra znanosti i obrazovanja od 9. srpnja 2021. godine.

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.