Spomen knjižnica J. J. Strossmayera

Spomen knjižnica J. J. Strossmayera

Osobna knjižnica biskupa Josipa Jurja Strossmayera jedan je od fondova cjelokupne Dijecezanske biblioteke u Đakovu. Nakon Strossmayerove smrti, po nalogu Interkalarne komisije, načinjen je popis cjelokupnog inventara, pa i njegove osobne knjižnice. Taj je posao povjeren tadašnjem prebendaru stolne crkve Marinku Lackoviću. Popisivač je sastavio Inventar Strossmayerovih knjiga kako su bile složene u ormarima i pretincima, knjige su označene  od slova A do slova T. Fond osobne biblioteke biskupa Josipa Jurja Strossmayera obuhvaća 4600 svezaka knjiga i brošura, te 1100 svezaka uvezanih časopisa i novina i 640 neuvezanih i nepotpunih godišta časopisa.

Strossmayerova knjižnica sadrži izdanja s najraznovrsnijih područja teoloških i profanih znanosti. Najbrojnija su izdanja s područja teologije: dogmatike, biblijskih znanosti, moralne i pastoralne teologije, duhovnog bogoštovlja, liturgike, propovjedničke literature, kanonskog prava, crkve povijesti i pučke duhovne literature.

Od profanih znanosti u knjigama su zastupljene: civilno pravo i svjetovna povijest, sociologija i politika, geografija i književnost, leksikoni i rječnici.

 

Josip Juraj Strossmayer

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.